Ongepast gedrag bij studenten is onderbelicht

Scriptie

In de Verenigde Staten wordt één op de vier vrouwen tijdens het studentenleven slachtoffer van seksueel geweld. In Europa ontbreekt het aan onderzoek en dus cijfers. “Het hogere alcoholverbruik bij Europese studenten doet vermoeden dat het hier erger is gesteld”, meent seksuologe Caroline Vanhollebeke.  

University Life

“Europese studenten staan ervoor bekend meer én vaker te drinken dan hun Amerikaanse collega’s”, stelt Caroline Vanhollebeke. “Uit Amerikaans onderzoek blijkt bovendien dat alcohol een belangrijke risicofactor is om slachtoffer te worden van seksueel geweld.” Om die reden stelt de seksuologe het gebrek aan onderzoek over grensoverschrijdend seksueel gedrag bij Europese studenten aan de kaak. “De recentste studie dateert uit 2012. Toen werden 29.000 studentes uit Duitsland, Polen Spanje, Italië en het VK bevraagd.” In haar masterproef aan de KU Leuven vergeleek de seksuologe de cijfers uit dat Europese onderzoek met resultaten van Amerikaans onderzoek.

‘Het hoort erbij’ 
In Europa geeft 60% van de ondervraagde studentes aan seksuele intimidatie, gedrag waarbij hun waardigheid werd geschonden, te hebben ervaren. “In de VS ligt het percentage iets lager (53%) terwijl Amerikaanse studenten incidenten van seksuele initimidatie nochtans sneller rapporteren dan hun Europese collega’s. In Europa heerst nog te veel de mentaliteit dat het er als het ware bij hoort”, aldus Vanhollebeke.  

Door ook in onderzoek meer aandacht te besteden aan seksueel ongepast gedrag kunnen we het probleem bespreekbaar maken en slachtoffers aanmoedigen om ermee naar buiten te komen.

Stalking 
In Europa heeft 50% van de studentes ervaring met stalking tegenover slechts 5,95% in de VS. Die stalking verloopt vooral via sociale media. “Een mogelijke verklaring is dat Europese studenten, die dus meer en vaker drinken, sneller geneigd zijn om excessief berichten te sturen naar hun ex-partner of hun ‘crush’ uit de aula. Door hun alcoholgebruik voelen ze zich machtiger en durven ze makkelijker contact te zoeken. Ze zien daardoor ook niet in dat het sturen van een hoop berichten op één avond bedreigend kan overkomen.”

Aandacht gevraagd 
Beide studies gaan ook in op de meest extreme vorm van grensoverschrijdend seksueel gedrag: verkrachting. Bij zowel de Amerikaanse als bij de Europese studie outte 3 op de 100 studentes zich als slachtoffer van verkrachting. Vanhollebeke kaart aan dat het percentage in Europa hoogstwaarschijnlijk hoger ligt. “In het Europese onderzoek beantwoordde slechts 9% van de ondervraagden de vraag over verkrachting. We weten echter dat seksueel geweld lang niet altijd wordt gerapporteerd. Het is dus aannemelijk dat sommige slachtoffers de vraag net onbeantwoord lieten uit schroom.” De seksuologe pleit dan ook voor uitvoerig Europees onderzoek naar grensoverschrijdend seksueel gedrag in het studentenleven. “Door hier, ook in onderzoek, meer aandacht aan te schenken kunnen we het probleem beter bespreekbaar maken en slachtoffers aanmoedigen om ermee naar buiten te komen.”   

Bekijk de scriptie van Caroline Vanhollebeke