Ontdek de vijf genomineerden voor de Bachelorprijs

Artikel

De nominaties voor de allereerste Bachelorprijs zijn uitgedeeld. De jury met onder meer voormalig dS-journalist Guy Tegenbos selecteerde vijf werken. Wie van de vijf genomineerden de prijs, goed voor 1.500 euro, in de wacht sleept, wordt onthuld op 20 december in het Stadhuis van Brussel. 

De Bachelorprijs wordt voor het eerst uitgereikt als deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs ter bekroning van sterke professionele bachelorproeven die getuigen van een innovatief karakter, nieuwswaarde, journalistiek potentieel en een duidelijke inzetbaarheid in de praktijk. Met maar liefst 184 deelnemers was de eerste editie meteen een succes. De jury (zie verder) stelde eerder een longlist op van tien werken, waaruit nu volgende vijf bachelorproeven werden geselecteerd: 

Ianthe TerpelleHet gebruik van honden om larven van Lucanus cervus op te sporen Training van een ecologische zoekhond
(Titel journalistiek artikel: Hond snuffelt naar Vliegende Herten)
Ianthe Terpelle
Bachelor in de Agro- en Biotechnologie: Dierenzorg – Odisee

Voor haar scriptie die ze afwerkte in samenwerking met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek trainde Ianthe Terpelle haar eigen hond Pekkie om larven van Vliegende herten, een zeldzame keversoort, op te sporen. Zo hoopt ze een bijdrage te kunnen leveren aan het instandhouden van deze bedreigde diersoort. 


Silke VerhulstSocial Girls: Grensoverschrijdend gedrag in een seksuele context op sociale media
(Titel journalistiek artikel: “Silke Verhulst ontwikkelt spel rond sociale media voor pubermeisjes”)
Silke Verhulst
Bachelor in de Sociale readaptatiewetenschappen: kinderen, jongeren en welzijn – UC Leuven-Limburg

Silke Verhulst liep stage bij Espero, een organisatie in Brussel voor bijzondere jeugdzorg, en ontwikkelde er voor haar bachelorproef het gezelschapsspel 'Social Girls', bedoeld om pubermeisjes te sensibiliseren voor grensoverschrijdend gedrag op sociale media. 


Manuel Viaene & Sophie DelameilleureOntwerp en realisatie van een palletdispenser
(Titel journalistiek artikel: Ontwerp en realisatie van een modulaire palletdispenser)
Manuel Viaene & Sophie Delameilleure
Bachelors in de Ontwerp- en productietechnologie – VIVES Hogeschool

In opdracht van Fraxinus, een bedrijf actief in machinebouw, ontwierpen én ontwikkelden Manuel Viaene & Sophie Delameilleure een machine om pallets te stapelen en te verdelen, waarvan reeds zes exemplaren werden verkocht. 


Luna & ElienMotiverend wiskundeonderwijs in 1B
(Titel journalistiek artikel: Wiskunde. Saai? Helemááál niet!)
Luna Delange & Elien Eggermont
Bachelors in het onderwijs: secundair onderwijs met onderwijsvakken biologie, wiskunde – Arteveldehogeschool Gent

Luna Delange & Elien Eggermont creëeren leermiddelen en workshops om het -vaak onpopulaire- vak wiskunde op een fijne manier aan de man te brengen in de moeilijke 1B-klas. 


Wim Porto-CarreroVerlaging van de 'Process Mass Intensity' bij een ringsluitende metathesereactie
(Titel journalistiek artikel: Groene chemie)
Wim Porto-Carrero
Bachelor in de Chemie – Thomas More Hogeschool

Chemicus Wim Porto-Carrero werkte aan een nieuw procédé om bepaalde chemische productieprocessen met beduidend minder oplosmiddel te realiseren. Het doel is om zo de ecologische voetafdruk bij deze chemische reacties te verkleinen.  Bekendmaking van de jury
Nu de nominaties bekend zijn, wordt ook de samenstelling van de jury vrijgegeven. De jury bestond dit jaar uit Guy Tegenbos (voormalig journalist & heden columnist bij De Standaard), Edith Vervliet (AP Hogeschool Antwerpen – Made in Antwerpen), Jozefien Borms (Hogeschool Gent), Hatim El Sghiar (Arteveldehogeschool Gent), Jos Veijfeijken (Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg), Marc Hermans (Hogeschool PXL), Wim De Keyser (Karel de Grote-Hogeschool), Rik Hostyn (Hogeschool VIVES) en Leen Schelfhout (AP Hogeschool Antwerpen). De juryleden werden afgevaardigd door de vijf Vlaamse universitaire associaties. 

Ontknoping op 20 december
De winnaar van de prijs wordt onthuld op de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs op 20 december in het Stadhuis van Brussel. Aan de mooie erkenning is een geldprijs van 1.500 euro verbonden. Meer info op www.scriptieprijs.be/uitreiking