Ruben Hemelings: genomineerde van de Vlaamse Scriptieprijs & Agoriaprijs 2017

Artikel

Op 18 december maken we in Gent de winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we de kandidaten aan de hand van vijf vragen aan u voor. Vandaag: Ruben Hemelings, genomineerd voor zowel de Vlaamse Scriptieprijs als de Agoriaprijs.

Ruben Hemelings
RUBEN HEMELINGS

Master Na Master in Artificial Intelligence - KU Leuven

Scriptie "Automated analysis of blood vessels with deep learning"

Gespecialiseerde artsen kunnen op basis van complexe analyses van netvliesbeelden inschatten of patiënten risico lopen op een beroerte. Het is daarbij van belang om gewone aders te onderscheiden van slagaders. Ingenieur Ruben Hemelings ontwikkelde op basis van 'deep learning' een algoritme dat een deel van die analyse automatiseert en dus uit handen neemt van de artsen. Lees meer.

Waarom koos je voor dat scriptieonderwerp?
Ik wou absoluut onderzoek doen in het domein van 'deep learning', een recente doorbraak in artificiële intelligentie, en liefst toegepast in de medische wereld. Na het lezen van dit thesisvoorstel (uit een hele lijst onderwerpen), en een verhelderend telefoontje met Bart Elen van VITO (de partnerorganisatie), ben ik met veel motivatie aan dit onderzoek begonnen.

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van je scriptie?
Het moment waarop ik merkte dat het opgebouwde model in staat was van de twee type bloedvaten (aders & slagaders nvdr) te kunnen onderscheiden. We waren namelijk begonnen van de hypothese dat dit zou kunnen lukken, maar absolute zekerheid bestond er zeker niet. Na al die maanden voorbereidend werk was dit moment een enorme drijfveer om de rest van het onderzoek tot een goed einde te brengen.

Wat was het moeilijkste (moment) bij je scriptieonderzoek?
Het moment tussen de literatuurstudie en het effectief bouwen van een 'deep learning' model. Voor mijn advanced master in artificiële intelligentie behaalde ik een diploma handelsingenieur, waar ik nooit dergelijke modellen moest opbouwen. De overgangsperiode van economie naar complexe data-analyse was een hele uitdaging, maar een enorm deugddoende.

Waarom zou iemand jouw thesis moeten lezen?
Iedereen die geïnteresseerd is in technologisch onderzoek, en specifieker de applicatie van artificiële intelligentie toegepast in de medische wereld, kan uit mijn thesis wat informatie putten. De thesis werd geschreven in het formaat van een wetenschappelijke paper, met het oog op een potentiële publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift, om zo andere onderzoekers in dit domein te bereiken.

Wat doe je nu, in je leven na de scriptie en studies?
Ondertussen heb ik de heuglijke samenwerking met VITO verlengd in de vorm van een doctoraat waarin ik de toepassingen van deep learning in de medische wereld nog verder ga verkennen. Met de steun van medische experts van UZ Leuven ga ik me in eerste instantie toespitsen op de automatische detectie van glaucoom (een veelvoorkomende oogziekte) op basis van netvliesbeelden.