Silke Verhulst, genomineerde Bachelorprijs 2016

Artikel

Op 20 december wordt op de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs onthuld wie de allereerste Bachelorprijs wint. We stellen de vijf kanshebbers graag aan u voor. Vandaag: Silke Verhulst. 

Silke VerhulstSilke Verhulst (Bachelor in de Sociale Readaptatiewetenschappen, UC Leuven-Limburg) 

Scriptie "Social Girls: Grensoverschrijdend gedrag in een seksuele context op sociale media"
 

Via mijn scriptie wil ik kwetsbare meisjes mediawijzer en sterker maken. 

De scriptie
Sociale media vallen vandaag niet meer weg te denken uit onze leefwereld. Het meest populaire medium, Facebook, wordt bezocht door jong en oud. Ook de pubermeisjes van het observatie-en behandelingscentrum Espero zijn doorgewinterde gebruikers van dit medium. Waarnemingen tonen aan dat zij wildvreemden toevoegen als vriend, ze deze contacteren en er soms verliefd op worden. Vaak sturen zij ook seksueel getinte berichten en/of foto’s. De bezoekers van hun profielpagina zijn niet altijd even onschuldig en evenwel deinzen ze er niet voor terug om het vertrouwen van deze meisjes te misbruiken. Het doel van deze scriptie is dan ook de meisjes te informeren over en te sensibiliseren voor de risico’s die gepaard gaan met dergelijk gedrag zoals: grooming, identiteitsfraude, loverboys en sexting. Aangezien het om een erg kwetsbare doelgroep gaat is dit broodnodig. Heel wat van deze meisjes kampen met één of meerdere problemen. Ze vertonen vaak een laag zelfbeeld en/of zijn onzeker over hun lichaam en hun uiterlijk.

Hiertoe werd een informatief en preventief spel ontworpen dat de thema’s op een speelse wijze bespreekbaar maken. De ultieme bedoeling is om de meisjes mediawijzer te maken. Ze moeten zowel iets leren van het spel, als van elkaar. Om dit te realiseren werden er waarnemingen, observaties uitgevoerd, werd er literatuur geraadpleegd en werden er mensen zowel in als uit de eigen praktijk bevraagd. Het eindresultaat is een spel geworden met de titel "Social Girls". Er vond bovendien een evaluatie plaats van het product. Het spel heeft de intentie om Espero te helpen bij hun praktijkprobleem. Het product zou eventueel geïmplementeerd kunnen worden in andere organisaties.

Lees meer "Silke Verhulst ontwikkelt spel rond sociale media voor pubermeisjes"

Scriptie schrijven
"September 2015 @ De sociale school Heverlee. Ik herinner me de eerste bijeenkomst van het nieuwe academiejaar heel goed. Er werd uitgelegd dat we een bachelorproef moesten schrijven. Totale paniek dat in me op kwam: hoe begin ik daar in hemelsnaam aan? De eerste twee maanden gingen vooral gepaard met stress en slapeloze nachten: ‘Welk thema ga ik nu in hemelsnaam kiezen”? Mijn ideeën veranderden voortdurend. Dat vond ik dan ook het minst aangename van mijn scriptie-ervaring. Maar dankzij de goede ondersteuning van Espero en mijn promotor zijn we tot een goed afgebakend concept gekomen. Daarna vond ik het zalig om gedurende vele maanden echt een project uit te werken dat recht uit mijn hart kwam. Ik vond het heel fijn om samen te werken met verschillende organisaties en experten uit de sociale sector en social media wereld. Het leukste moment vond ik vooral toen het eindproduct helemaal af was, na al die maanden hard werken was het klaar. Dan vond ik het ook super om het spel te gaan spelen in verschillende leefgroepen. Je ziet dan enkele kwetsbare meisjes helemaal opfleuren die echt zichzelf durven zijn in het spel. Ze leren zoveel van elkaar, je ziet ze sterker worden en groeien. En daar heb ik het allemaal voor gedaan, for all my social girls!"

Leven na de scriptie
"Na mijn scriptie heb ik genoten van mijn zomer, maar ik heb niet stil gezeten. Ik vertoefde tijdens de zomervakantie in Espero om hen te helpen met de drukke en hectische opstart van de leefgroepwerking. Daarna ben ik begonnen aan een schakeljaar criminologie aan de KU Leuven maar na 2 maanden werd het mij duidelijk dat dat niets voor mij was. Het lag zo ver weg van de praktijk en de praktijk, dat is net waarvoor ik gemaakt ben. Ik heb mijn boeken dus aan de kant geschoven waardoor ik ook meer tijd had om me nog verder te verdiepen in mijn bachelorproef. Dankzij een krantenartikel hebben veel organisaties en personen interesse getoond in Social Girls. Nu worden er vooral overleggen gepland hoe het nu verder gaat, er zijn ook eventueel ideeën voor een app. Momenteel zoek ik nu ook een voltijdse job dus organisaties of bedrijven die interesse hebben in een kandidaat zoals mij die mogen mij altijd contacteren."