Simon De Craemer: genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs 2017

Artikel

Op 18 december maken we in Gent de winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we de kandidaten aan de hand van vijf vragen aan u voor. Vandaag: Simon De Craemer, genomineerde van de Vlaamse Scriptieprijs. 

Simon De CraemerSIMON DE CRAEMER

Master in de Politieke Wetenschappen - Internationale Politiek (UGent)

Scriptie "Strange Comrades: Non-Jihadist Foreign Fighters in Iraq & Syria?"

Wie de term 'foreign fighters' hoort, denkt aan 'jihadisten'. Met zijn onderzoek stelt Simon De Craemer die perceptie bij: ook aan de andere kant van het conflict bevinden zich honderden Westerse vrijwilligers van uiteenlopende nationaliteiten die de wapens tegen IS opnemen. De Craemer analyseerde nagenoeg 400 anti-jihadistische vrijwilligers bij Koerdische milities om een beeld te schetsen van dat onderbelichte fenomeen. Lees meer

Waarom koos je voor dit scriptieonderwerp? 
Ik had al enkele vreemde aspecten opgemerkt aan het niet-jihadistisch foreign fighter-verhaal en wou dieper onderzoek verrichten.

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van je scriptie?
De reacties achteraf. Het is leuk om te horen dat anderen geïnteresseerd zijn in een onderwerp waar je vooral alleen al heel lang mee bezig bent.

Wat was het moeilijkste (moment) bij je scriptieonderzoek? 
Legitieme data onderscheiden van slechte data (valse profielen, valse verhalen, duplicaten met verschillende noms de guerre, etc). (Simon De Craemer legde een database aan van ruim 360 "foreign fighters" via online screening van, onder meer, facebookprofielen nvdr.)

Waarom zou iemand jouw thesis moeten lezen?
Het is een interessante kijk op een minder bekend aspect van een belangrijk conflict.

Wat doe je nu, in je leven na de scriptie en studies?
Ik ben momenteel werkzoekend.