Stem nu voor de mtech+prijs 2022!

Persbericht

mtech+ shortlistIn het kader van de mtech+prijs gaan SciMingo vzw en loopbaanfonds mtech+ op zoek naar de sterkste technologische inzendingen van de Vlaamse Scriptieprijs. Die zoektocht leidde naar de onderstaande drie finalisten. Bekijk nu de filmpjes en breng een stem uit voor jouw favoriet! De kandidaat met de meeste stemmen wint de publieksprijs van mtech+ en sleept zo 250 euro in de wacht.

De winnaar maken we bekend op de uitreiking op dinsdagavond 20 december. De stemming voor de publieksprijs wordt afgesloten op 20 december om 18u. 

 

Stem nu!
 

Ontdek de kanshebbers

 

Op weg naar gebruikersspecifieke hoorapparaten op basis van hersengolven: detecteren of de gebruiker actief luistert

Arnout Roebben
KU Leuven – Master of engineering science: Electrical Engineering

1 op 10 Belgen lijdt aan gehoorverlies. Gelukkig gebeurt er steeds meer onderzoek naar slimme, hersengestuurde hoorapparaten. Die kunnen met behulp van hersengolven meten naar wie een gebruiker luistert, om zo gericht die spreker te versterken uit al het aanwezige geluid. Maar wat als je even naar niemand wil luisteren, omdat je pakweg de krant wilt lezen? Zo'n apparaat raakt dan in de war en gaat willekeurig geluiden gaan versterken. In zijn scriptie toonde Arnout Roebben aan dat het is om passief luisteren te registreren met zo'n hersengestuurde hoorapparaten, zodat er op dat moment geen geluid meer wordt versterkt. 


Lees het artikel


 

Efficiënte energietoevoer voor duurzame generatie van waterstof

Merijn Van Deyck
KU Leuven – Master in de ingenieurswetenschappen: energie

Om de klimaatopwarming tegen te gaan is het belangrijker dan ooit om over te stappen naar duurzame, elektrische energie. Maar dat is niet in elke sector even haalbaar. Denk aan industriesectoren, zoals de staalindustrie, waar je hoge temperaturen nodig hebt die je niet zomaar elektrisch kan opwekken. Daar is waterstof de betere optie. Maar om waterstof duurzaam te produceren, moet je dat zo efficiënt mogelijk produceren, gebruik makend van hernieuwbare energie. Merijn Van Deyck ontwikkelde een opstelling waarmee bedrijven waterstof efficiënter kunnen gaan produceren, zodat er minder hernieuwbare energie verloren gaat. 


Lees het artikel


 

Optimalisatie door communicatie: Verbeteren van videostreaming door cross-layer communicatie

Arno Verstraete
Universiteit Hasselt – Master in de Informatica

Weinig is meer vervelend dan een online video die blijft haperen. Toch maken we het allemaal geregeld mee, zeker op minder stabiele netwerken zoals 4G op je telefoon. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan gebruiken streamingsdiensten een technologie die je video bij een slechte internetverbinding laat switchen naar een slechtere kwaliteit, zodat je kan blijven kijken. Arno Verstraete ontwikkelde een nieuw algoritme, waarmee de kwaliteit van je video beter overeind blijft.


Lees het artikel

Share this on: