Thomas Vervisch: genomineerd voor de EOS-prijs 2017

Artikel

Op 18 december maken we in Gent de winnaars van Vlaamse Scriptieprijs en van de deelprijzen bekend. In aanloop naar de uitreiking stellen we de kandidaten aan de hand van vijf vragen aan u voor. Vandaag: Thomas Vervisch - genomineerd voor de EOS-prijs.

Thomas Vervisch
THOMAS VERVISCH

Master in de industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen - Universiteit Gent

Scriptie "Het ontwerpen van een composiet vouwfiets om de gebruikservaring van pendelaars te verbeteren"

Vervisch stelde zich in zijn masterproef tot doel om de meest geschikte vouwfiets voor pendelaars te ontwikkelen. In zijn thesis beschrijft hij het hele proces van ontwerp tot de realisatie van het uiteindelijke product: een gebruiksvriendelijke composiet vouwfiets op maat van pendelaars (zie video onderaan de pagina). Lees meer "De zoektocht naar de ultieme vouwfiets"

De verwonderde blikken van de medereizigers, wanneer ze merkten dat het fietsconcept zo snel en eenvoudig gevouwen kon worden, waren fantastisch om te zien.

Waarom koos je voor dat scriptieonderwerp?
Ik koos voor het onderwerp "Het ontwerpen van een composiet vouwfiets om de gebruikservaring van pendelaars te verbeteren" omwille van de totaalomvang en de verscheidenheid van de opdracht, waarin alle aspecten van een ontwerpproces in rekening gebracht moeten worden. Ik kreeg hierbij dan ook de vrijheid om volledig van nul af aan te ontwerpen, zonder rekening te moeten houden met, of verder te bouwen op een bestaand vouwfietsontwerp. Daarnaast spraken ook de praktische aard en gebruikersgerichtheid van het onderwerp me aan.

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van je scriptie?
Een van de mooiste momenten bij het uitwerken van mijn thesis was tijdens het uitvoeren van de gebruikerstesten met het finale prototype. Hierbij werden de testpersonen vaak aangesproken door mede-pendelaars die zich afvroegen welke fiets het was, waar deze te koop was of hoeveel deze kostte. Ook de verwonderde blikken van de medereizigers, wanneer ze merkten dat het fietsconcept zo snel en eenvoudig gevouwen kon worden, waren fantastisch om te zien.

Wat was het moeilijkste (moment) bij je scriptieonderzoek?
Het moeilijkste moment was om tijdens het prototypen het finale proof-of-concept compatibel te maken met de verscheidenheid aan standaardcomponenten en deze correct te integreren in het vouwfietsconcept. Daarnaast was het ook niet eenvoudig een overzicht te behouden over de verscheidenheid aan deelproblemen en -oplossingen die binnen één thesis samen uitgewerkt moesten worden en bovendien samen als één geheel moesten kunnen functioneren.

Waarom zou iemand jouw thesis moeten lezen?
De scriptie is heel toegankelijk en informatief geschreven voor zowel ontwerpers, ingenieurs als leken in het onderwerp. Er wordt in de scriptie ook op heel veel aspecten van een ontwerpproces dieper ingegaan. Zo kan elke lezer er inspiratie en informatie uithalen die voor hem/haar interessant en toepasbaar zijn. Daarnaast is een vouwfiets voor de meeste personen een heel herkenbaar product dat tijdens het hedendaagse pendelen meer en meer gebruikt wordt. Men kan zich dus steeds voorstellen waarover het onderzoek gaat.

Wat doe je nu, in je leven na de scriptie en studies?
Ik ben momenteel werkzaam als Product Development Engineer in de afdeling New Concepts bij Renson.