Toen COVID losbarstte wist niemand hoe je een patiënt in buikligging het beste reanimeert

Interview

De Bachelorprijs 2021 ging naar intensievezorgenverpleegkundige Angela Janssen. Thema van haar scriptie? De reanimatie van COVID-patiënten in buikligging. “Voor de COVID-periode verzorgde ik géén enkele patiënt in buikligging. Toen het zover was wist eigenlijk niemand wat je het beste doet als een patiënt die op de buik ligt een hartstilstand krijgt”, vertelt Angela.

De eerste COVID-patiënte verzorgen was een indrukwekkende ervaring voor Angela, die sinds 2019 werkte in het Ziekenhuis Oost-Limburg Genk. “Een jonge vrouw van in de veertig lag in buikligging aan de beademingsmachine. Ik vroeg me af: ‘Wat als ze een hartstilstand krijgt? Hoe reanimeer ik haar dan?’ Omdraaien naar rugligging betekent een tijdsverlies van 3 à 4 minuten. Terwijl dan élke seconde telt. Je wil de best mogelijke kansen aan de patiënt geven.”

Angela Janssen

De ultieme scriptietip
Haar collega’s kenden ook het protocol voor die situatie niet. En dat zette de banaba-studente, die al even op zoek was naar een onderwerp voor haar scriptie, aan het denken. “Ik overlegde het idee met mijn leidinggevenden. Het helpt wel als je in het werkveld staat om te zien waar de noden liggen.”

Angela researchte en vond onder andere 32 casestudies. “Die gingen over patiënten die in buikligging in een operatiezaal lagen en een hartstilstand kregen. De artsen en verpleegkundigen hadden niet veel keuze om de patiënt op een andere manier te reanimeren. Bleek dat de reanimatie in 92% van de gevallen lukte”, zegt Angela.

Bachelorproef met impact
Bij haar scriptie hoorde ook een praktisch schema en een instructievideo. “Veel collega’s vroegen me ook hoe ze best een reanimatie in buikligging uitvoerden. En zo pik je info sneller op dan enkel via geschreven tekst.” Het Youtube-filmpje werd al meer dan 1.000 keer bekeken. In de reacties vraagt iemand zelfs om een Engelstalige versie. “Dat is wel echt het bewijs dat mensen naar die informatie zoeken. Dat mijn werk niet voor niets is geweest was mijn intentie. Die droom is in vervulling gegaan.”

Daarnaast deed Angela ook een radio-interview en stond ze in de krant. “Mijn nieuwe werkgever in Maastricht had dat ook opgevangen, dus dat was mooi meegenomen. En in oktober mag ik spreken op het congres van NVKVV, een beroepsorganisatie voor verpleegkundigen.” Ook voor andere, niet-COVID-patiënten, is de informatie van levensbelang. “Zoals bij operaties waarvoor de patiënt op de buik moet liggen zoals rug- en hersenoperaties. Of op intensieve zorg als patiënten in buikligging liggen omwille van zwaar ademhalingsfalen door brandwonden of een longontsteking.”

Bloed, zweet en tranen
“Werken en de scriptie schrijven was een pittige periode. Maar zelfs als ik de Bachelorprijs niet had gewonnen, vind ik het de moeite om mee te doen met de Vlaamse Scriptieprijs. Waarom twijfelen om je scriptie in te dienen? Je hebt niets te verliezen. Ik had niet verwacht te winnen, en zelfs niet in de top 10 te belanden. De avond zelf was ik enorm zenuwachtig, maar het vormde echt de kers op de taart.”

Lees het artikel in de Vlaamse ScriptieKrant


Deze scriptie werd opgepikt door Het Belang van Limburg en op Radio 2 Limburg.

Promotor: Karine Engelen

Meer weten? scriptiebank.be/reanimatie

Meer info & deelnemen aan de Bachelorprijs:

scriptieprijs.be/bachelorprijs