Wil de echte Leonardo da Vinci opstaan?

Scriptie

Ben jij de echte Leonardo Da Vinci?Hoe kan je kinderen nieuwsgierig maken naar historische figuren? Louise De Cort, ex-bachelorstudente lager onderwijs (Odisee), ging op onderzoek uit. Het resultaat: een geniaal bordspel over Leonardo da Vinci! Getest en goedgekeurd door de leerlingen.

Leonardo da Vinci: bij veel lagere schoolleerlingen zal deze naam nog geen belletje laten rinkelen. Toch nam Louise De Cort de uitdaging aan om kinderen enthousiast te maken rond deze historische figuur. “Leonardo Da Vinci is het typevoorbeeld van de renaissanceman: als uitvinder, kunstenaar, architect en natuurkundige was hij van veel markten thuis. Hij was een rasechte visionair, het leek wel alsof hij een glazen bol had. Hoewel de mensen da Vinci’s uitvindingen in zijn tijd soms als bespottelijk beschouwden, zijn ze in latere tijden wel verwezenlijkt. Vooral het visionaire aspect maakt hem interessant voor kinderen: welk 10-jarig kind zou nu niet graag in de toekomst willen kijken? Al was het maar om te zien welke vragen de onderwijzer zou stellen op de toets”, lacht De Cort.

Technologie
Voor ze aan het bordspel begon, onderzocht De Cort op wat ze precies moest letten om een goed, informatief spel in elkaar te steken. “Ik vond verschillende tips bij het Centrum Informatieve Spelen. Daarnaast bekeek ik nog publicaties van pedagogen en psychologen over spelletjes. Met dat advies ging ik uiteindelijk aan de slag. Om het spel in elkaar te steken, trommelde ik mijn vader, broer en tekenaar Jitse Lemmens op.”

Welk 10-jarig kind zou nu niet graag in de toekomst willen kijken?

Natuurlijk moest ze het spel ook testen. Hiervoor trok ze naar de Jeugdbond voor Natuur en Milieu en de leerlingen van de Steinerschool in Brussel. Zij testten verschillende versies uit, door hun opmerkingen kon De Cort het spel uiteindelijk op punt zetten. 

Het bordspel moest niet alleen leuk en goed in elkaar gestoken zijn, het is belangrijk de kinderen warm te maken voor een waaier aan educatieve onderwerpen. “Da Vinci is de perfecte opstap om te vertellen en te praten over geschiedenis, wetenschap, technologie, architectuur, het menselijk lichaam, ... noem maar op.”

Florence
In het spel moet iedere speler een uitvinding van Leonardo da Vinci zien te voltooien. De Cort: “Hiervoor moeten de spelers dobbelen om dan met hun pionnen op zoek te gaan naar materiaal en werklieden in de straten van het oude Florence. Wanneer ze op ontdekking gaan met hun pionnen kunnen ze onder andere 'Mona Lisa-quizkaarten' krijgen waarbij ze vragen over Leonardo moeten beantwoorden. Heeft de leerling uiteindelijk al het materiaal en voldoende werklieden voor de uitvinding? Dan is hij of zij de échte Leonardo da Vinci.”


Dit artikel verscheen in de Vlaamse ScriptieKrant.

Meer weten? Raadpleeg de integrale scriptie in de scriptiebank.

Deze scriptie werd geschreven onder begeleiding van Isabel Wille.

Lees de scriptie hier