De nieuwe wet op vlak van vermogensplanning van onroerende goederen: is het beter?

Tanisha
Dillis

Sinds 1 januari 2015 werd de regelgeving omtrent Vlaamse successierechten opgenomen in de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Hierbij werden ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Deze bachelorproef geeft een leidraad doorheen deze verschillende wijzigingen, tenminste wat vermogensplanning van onroerende goederen betreft. Zowel de oude wetgeving als de nieuwe worden met elkaar vergeleken zodat een duidelijke conclusie kan worden gemaakt of de nieuwe wet al dan niet een verbetering is.

Het is algemeen geweten dat successierechten enorm duur kan zijn voor de erfgenamen. Mijn bachelorproef geeft onder andere een overzicht van manieren hoe deze dure belastingen op een legale manier te omzeilen zijn. Het geeft alsook een overzicht van wat niet mag, de “zwarte lijst”.

Het is zeer belangrijk om te weten hoe men het best de erfenis kan verdelen. De bachelorproef is dan ook een makkelijk hulpmiddel om verschillende situaties te bekijken door middel van voorbeelden die erin gegeven worden. De drie uitgewerkte cases vanuit de praktijk bieden een duidelijkere weergave van de theorie, dewelke in de voorgaande hoofdstukken besproken zijn.

De verlaagde belastingen op schenkingen sinds 1 juli 2015 brengen heel wat nieuwe opportuniteiten met zich mee. Schenken van onroerende goederen buiten de rechte lijn kwam nauwelijks voor door de oplopende hoge tarieven. Dit creëerde slapend onroerend goed: eigenaars bewaarden hun onroerend goed langer tot aan hun overlijden gewoonweg omdat de schenkingen te duur waren. Door de drastische verlagingen komen de schenkingen van onroerende goederen immers veel lager uit dan het ervan hiervan. In de tweede helft van 2015 werden maar liefst 8.160 vastgoedeigendommen geschonken. In de bachelorproef zijn tevens de verschillende tabellen terug te vinden die van toepassing zijn op schenkingen van onroerende goederen, met de daarbij horende praktijkvoorbeelden.

Ook jonge mensen moeten op de hoogte zijn van de verschillende mogelijkheden wat betreft vermogensplanning, dit omwille van het bekende spreekwoord “erfenissen komen te laat”. Mensen leven alsmaar langer en de leeftijd waarop mensen ervan wordt steeds hoger. Het is een leuke extraatje, maar de mensen hadden dit graag eerder in hun leven verkregen. Mijn bachelorproef geeft een duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden en toont de verschillen met die van de oude wet. Wacht dus niet te lang met het plannen van uw vermogen!

Download scriptie (3.85 MB)
Universiteit of Hogeschool
AP Hogeschool Antwerpen
Thesis jaar
2016
Promotor(en)
Mounia Faïd