Hefboomfondsen: van Jones tot vandaag, met een focus op de Belgische markt.

Willem
Bonneux

Hefboomfondsen

Van Jones tot vandaag, met een focus op de Belgische markt

Het doel van dit eindwerk is een inzicht te verschaffen in de nog vrij onbekende wereld van de hefboomfondsen/hedge funds Ook de Belgische markt blijft niet onbehandeld.

 

Hefboomfondsen op zich

Hefboomfondsen zijn, ver-geleken met gewone fondsen, extreem flexibele investerings-vehikels. Door hun juridische aard, kunnen ze, in tegenstelling tot gewone fondsen, niet alleen gebruik maken van een immens gamma aan investerings-technieken, zoals shorten, maar ook van hefboomwerking. Door die technieken kunnen ze anti-ciperen op een neergaande markt, zich beter indekken tegen marktrisico’s en dus een sta-bieler rendement halen dan gewone fondsen.

 

Dat hefboomfondsen een sta-bielere return bieden in elk marktklimaat, geeft onderstaan-de grafiek van Hedgeindex.com duidelijk weer. Vergeleken met de markten is de hefboom-fondsindex in het blauw dui-delijk minder beïnvloed door de marktwerking.

 

 

Als men dan nog weet dat onderstaande grafiek loopt van 1993 tot en met 2005, dan is het nut van hefboomfondsen be-wezen.

 

De hefboomfondssector

Toen Alfred W. Jones in 1949 het eerste hefboomfonds op-richtte, had hij wellicht geen idee dat hij de basis legde voor een heuse industrie. De hef-boomfondssector blijft immers groeien als kool en heeft ondertussen al bijna $1 biljoen aan belegd kapitaal in por-tefeuille. Verwacht wordt dat hedge funds op termijn zo’n 10% van het totale mondiale belegde kapitaal naar zich toe gaan trekken. Met die $1 biljoen zit men ondertussen aan 1,5%.

 

Goed voor uw portfolio

Hefboomfondsen kunnen in een gediversifieerde portefeuille een wereld van verschil maken. Net door die stabielere rendementen die ze genereren in elke markt-omstandigheid hebben ze een stabiliserend effect op een beleggingsportefeuille in zijn geheel.

Hefboomfondsen werken zowel risicoverlagend als rende-mentsverhogend en betekenen dus een verdere diversificatie van de beleggingsportefeuille.

 

Volgens recente studies, kan men gerust 15% à 20% van zijn portfolio in hefboomfondsen beleggen, om bovenstaand effect te bekomen.

 

Doelgroepen

Historisch gezien dienden hefboomfondsen de belangen van de rijken der aarde, zowel vermogende individuen als families konden bij hen terecht. Getuige hiervan zijn nog steeds de hoge instapbedragen bij be-paalde fondsen. €250.000 is bijvoorbeeld helemaal geen uitzondering.

 

Later zagen institutionele be-leggers als pensioenfondsen, andere beleggingsfondsen… ook wel brood in hedge funds. Deze beleggers vereisen echter een hoge mate van transparantie, wat de sector enkel ten goede komt.

 

Sinds enkele jaren kan ook de ‘kleine’ particuliere belegger voor bepaalde producten op de markt van de hefboomfondsen terecht. Deze democratisering van de sector wordt bijvoorbeeld mee veroorzaakt door funds of hedge funds. Deze stellen de belegger in staat voor een relatief klein instapbedrag te beleggen in een portfolio van hefboomfondsen.

 

De kosten

Natuurlijk zijn er ook jaarlijkse kosten verbonden aan die hefboomfondsen. Er zijn twee soorten van fees. De mana-gement fees, die gemiddeld zo’n 2,5% bedragen, worden aan-gevuld met een performance fee van normaliter 20% op alle winst.

 

Kritiek

De kritiek op hefboomfondsen als zouden ze een tijdbom zijn onder het financiële systeem, blijkt ongegrond. Volgens het IMF werken hefboomfondsen door hun strategieën en transacties zelfs mee aan de efficiëntie op de financiële markten.

 

Dat hedge funds een nieuwe bubbel vormen is onjuist gebleken. Ze zijn er al sinds de jaren ’40 en ze doen wat ze geacht worden te doen. Dit is geen modeverschijnsel, maar een investeringstak als een andere, met zijn eigen kenmerken, zijn eigen voor- en nadelen.

 

Hefboomfondsen in België

De regelgeving in België zoals ze nu bestaat werkt verstikkend voor hefboomfondsen en betut-telend voor de belegger. Als er al hefboomfondsen


 aangeboden mogen worden, dan moeten het dakfondsen of index-fondsen zijn én moeten ze een kapitaalsgarantie aanbieden. Vooral dit laatste fnuikt de aard van een hefboomfonds volledig. Aan de andere kant zijn er toch levensverzekeringsproducten van het type TAK-23 ver-krijgbaar in België die beleggen in hefboomfondsen en die geen restricties kennen.

 

Het blijft sowieso moeilijk, zoniet onmogelijk, om in België een fonds op te richten. Vandaar dat de meeste fondsen naar het buitenland trekken om genoteerd te worden, de regelgeving is er immers losser.

 

De toekomst van hefboom-fondsen

De sector is gebeten door een blijvende innovatiedrang, die steeds nieuwe opportuniteiten ziet. En dit zowel in nieuwe markten als de Islamic Finance


 of China, maar ook in nieuwe producten, zoals indexfonden die hefboomfondsindexen gaan volgen. Ook is er momenteel in de sector een consolidatie-beweging begonnen die zeker nog gaat blijven voortduren.

 

Conclusie

Hoewel hefboomfondsen een bewezen nut hebben, zijn ze bij het grote publiek nog steeds onbekend en onbemind. Op-voeding van de consument is dus noodzakelijk, zowel door de media, als door de financiële sector zelf.

 

Willem Bonneux, 14 april 2005

 

Universiteit of Hogeschool
LUCA School of Arts
Thesis jaar
2005