Onderzoek bij jongeren naar hun kennis van verzekeringen

Lynn
Moerenhout

Laatstejaarsstudenten in verschillende middelbare scholen staan binnenkort voor een belangrijke keuze: gaan ze verder studeren of trekken ze het werkveld in? Hoe dan ook, deze jongvolwassenen zullen vroeg of laat in contact komen met verzekeringen. Zo zijn er enkele verplichte verzekeringen en zijn er verder nog andere verzekeringen die onontbeerlijk zijn. Daarom stelde ik mij de vraag: weten jongeren wel welke verzekeringen zij binnenkort verplicht gaan moeten afsluiten? Weten jongeren wel hoe ze dat moeten doen? Weten jongeren wel dat ze kunnen vergelijken, en bij verschillende tussenpersonen terecht kunnen? Gaan jongeren later zomaar verzekeringen aangaan omdat ze denken dat het wettelijk verplicht is, maar dat eigenlijk niet zo is? Gaan ze later zomaar verzekeringen aangaan terwijl ze eigenlijk niet weten wat die verzekering inhoudt?

Toen ik aan verschillende scholen de vraag stelde of ze wilden meewerken aan dit onderzoek dan was het antwoord meestal positief. Al vreesden enkele leerkrachten voor slechte resultaten. Niet in iedere richting leren ze iets over verzekeringen. In economische richtingen zien ze hier vaak wel iets over, maar hebben ze hiermee genoeg bagage voor hun verdere leven?

Uiteindelijk is het mijn doel om dat alles te onderzoeken. In het eerste deel van deze bachelorproef leg ik alles uit wat aan bod komt in de enquête. De bedoeling is dat de studenten die verkeerd geantwoord hebben, zouden snappen waarom hun antwoord verkeerd is bij het lezen van deze bachelorproef. Het eerste deel kan men dus zien als een soort gids, met verwijzingen naar de wet maar ook met praktische voorbeelden opdat de uitleg begrijpelijk zou zijn ook voor mensen en jongeren die geen technische kennis hebben van verzekeringen. In het tweede deel komen de resultaten van het onderzoek aan bod. Eerst worden de antwoorden op elke vraag overlopen. Nadien wordt er dieper op ingegaan en worden bepaalde vragen met elkaar vergeleken. Uiteindelijk krijgt iedere student een score. Vraag is hoeveel studenten zullen een perfecte score hebben en zullen dus alle kennisvragen juist beantwoorden?

Download scriptie (1.07 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool Gent
Thesis jaar
2014