The Future of Water

Laura
Vandernoot

Voorkom een wereld zonder water

Inleiding
Sinds 20 Augustus 2013 leeft de wereld op krediet. De “Wereld Overschrijding Dag” betekent dat de aarde alle natuurlijke grondstoffen heeft benuttigd dat het kan vernieuwen op één jaar tijd. Deze dag komt elk jaar dichter bij het begin van het jaar. 

Water is één van de belangrijkste bronnen op aarde, ook gekend als de levensmolecule, omdat het 4 biljoen jaar geleden leven op aarde mogelijk maakte. Onze planeet, de blauwe planeet, bezit enorm veel water, maar toch heeft 1 op de 3 personen geen toegang tot water. Is dit toeval of een bewuste keuze van onze beschaving? Water is ons gemeenschappelijk erfgoed, toegang tot water is een recht en het besparen ervan is een plicht.

De hoeveelheid water die vandaag beschikbaar is, is nog steeds dezelfde dan 4 biljoen jaar geleden. Het probleem is dat meer mensen het gebruiken. Waterschaarste in de wereld is sterk gestegen sinds de tweede helft van de 20ste eeuw. De bevolking verbruikt meer water dan de snelheid waarmee het water door regen kan worden hernieuwd. Om een duurzame ontwikkelen te bereiken in de 21se eeuw is het belangrijk dat de huidige generatie ingrijpt. Maar aangezien water voor de meeste mensen zo gemakkelijk beschikbaar is, gaat het besef van de schaarste van deze bron verloren. Water is een unieke grondstof waarvoor geen alternatief bestaat.

Body
De toekomstige vraag naar water is groter dan het aanbod. Een groeiende wereldbevolking, hogere levensstandaarden en klimaatsverandering zijn allemaal factoren die bijdragen tot een steeds groter wordende waterschaarste. Maar hoe komt dit? Is er dan niet genoeg water op aarde aanwezig?

Van al het water die op aarde aanwezig is, is slechts 3% zoet water. De overige 97% is zout water en dus niet geschikt voor menselijke consumptie. Van die 3% ligt slechts een klein deeltje in rivieren en meren, waar het gemakkelijk bereikbaar is voor menselijk verbruik.

Het water verbruik kan worden opgesplitst in 3 grote sectoren: de industrie, de landbouw en de gezinnen. Wereldwijd verbruikt de landbouw 70% van het water. Hiermee is de landbouw de grootste water verbruiker. De industrie is de tweede grootste waterverbruiker met 22% en dan pas komen de gezinnen die slechts 8% van het totaal water verbruiken.

Hoe kan waterschaarste in de toekomst vermeden worden? Voor gezinnen zou het aanleggen van een regenwaterput moeten worden verplicht. Dit is in Europa nog helemaal niet het geval. België is één van de enige landen in Europa die het bouwen van een regenwaterput verplicht bij nieuwbouw. Het hoger prijzen van water is ook een optie om de vraag naar water te laten verminderen. Hoewel het een heel controversieel onderwerp is aangezien water ook wordt beschouwd als een fundamenteel mensenrecht.

In de industrie zou niet-drinkbaar water kunnen gebruikt worden voor vele processen. Verder zou de overheid bedrijven moeten verplichten om hun eigen afvalwater te recycleren. Ook hier zou een hogere waterprijs de consumptie doen dalen.

Een duidelijke inspanning moet geleverd worden door de grootste verbruiker: de landbouw. In deze sector is water vaak gratis en daardoor ligt de consumptie heel hoog. Het is vaak heel moeilijk te achterhalen hoeveel water de landbouwers gebruiken aangezien zij hun water rechtstreeks uit waterputten of rivieren halen. Ook wordt veel drinkbaar water in deze sector vervuild door het gebruik van pesticiden.

Maar elke mens kan een steentje bijdragen door zijn voedingsgewoontes aan te passen. Vlees is heel water verbruikend. Voor het maken van 1 kilogram rundvlees zijn er 15,500 liters water nodig, terwijl er voor 1 kilogram kip slecht 4,300 liters water nodig zijn. Het aantal liters water die nodig zijn doorheen het hele productieproces van een product wordt ook wel de water afdruk van een product genoemd. Zo verbruikt een Europeaan ongeveer 4,815 liters water per dag via de voeding.

Door onze eetgewoonten te veranderen kunnen we dus water besparen. Minder vlees eten of minder water verbruiken tijdens de productie van het vlees zijn dus mogelijke oplossingen. Voedingsmiddelen die minder water nodig hebben en toch het nodige aantal proteïnen leveren zijn bekend. Zo zullen we in de toekomst misschien insecten eten. Zij zijn rijk in proteïnen, mineralen en vezels. Een steak van 100 gram bevat hetzelfde aantal proteïnen dan 160 larven of 40 krekels, maar verbruikt wel veel minder water.

In het geval dat mensen niet klaar zijn voor het overschakelen naar alternatieve voedingsmiddelen, bestaan er andere, realistischere oplossingen voor de landbouw. Door een label te plaatsen op voeding kan er worden aangetoond hoe water-vriendelijk een product is geweest tijdens zijn productie. Zo kunnen de consumenten bewust een milieu vriendelijke keuze maken. Hiervoor is een goede reglementering nodig zodat de gegevens niet worden vervalst.

Slot
Kortom, oplossingen bestaan om een tekort aan water te voorkomen, maar helaas kan dit niet zonder inspanningen. Weinig mensen zijn zich bewust van het water tekort. Wat wordt jouw bijdrage om het drinkbaar water op onze planeet te redden?

Download scriptie (3.16 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2014