Meer dan gezondheidsvoordelen bij het consumeren van lokaal gevangen verse vis.

Jonatan
Delhem
  • Lore
    Tack

Meer dan gezondheidsvoordelen bij het consumeren van lokaal gevangen verse vis.

Lore Tack (23) en Jonatan Delhem (36), studenten voedings- en dieetkunde aan Odisee Gent,  zijn beiden gepassioneerd door voeding als belangrijk deel van ons welzijn. Het doel van hun bachelorproef was om bij te dragen aan de grotere missie om die de gezondheidsdoelstelling Vlaanderen ‘gezonder leven’ vooropstelt. Door op een toegankelijke manier te inspireren en informeren, verruimen ze de mogelijkheden om de volksgezondheid te bevorderen.

De basis van de bachelorproef ‘Promotie van lokaal gevangen verse vis aan de hand van een marktonderzoek en een visgids met seizoensgerechten’ is een grondige literatuurstudie van de meest recente vakliteratuur. Die richt zich op de voedingstechnische aspecten van visconsumptie enerzijds en anderzijds wordt het principe van Community Supported Fishery uitgediept. Aansluitend werd er een markstudie gedaan rond het Oostendse Community Supported Fishery project ‘Vesche Vis’ olv. Dhr. Levi Vermote. Dit project was de basis en inspiratie van deze Bachelorproef.

Samen met de voedingsaanbevelingen, hebben de literatuurstudie en het marktonderzoek geleid tot een prachtig boek dat niet enkel een aantal lekkere seizoenssgrechten met verse vis, maar ook een mooie visgids bevat. De visgids neemt de lezer mee in de culinaire en vistechnische aspecten van de belangrijkste Noordzeevissen zoals: hoe ze te herkennen, visserijtechniek, vangstgebied, seizoen en advies over het visbestand.

De recepten in de visgids houden, naast de voedingsaanbevelingen, rekening met de seizoenen op vlak van visvangst, groenten en kruiden. Op die manier wordt er eveneens een bijdrage geleverd aan het verduurzamen van voedselconsumptie. De visgids zal dienen om het project ‘Vesche Vis’ te ondersteunen. ‘Vesche Vis’ is een coöperatieve die de mogelijkheid biedt aan consumenten om lokaal gevangen verse vis rechtstreeks van Belgische vissers aan te kopen.

 

Het boek is op een visueel aantrekkelijke en begrijpbare manier opgebouwd zodat het kan dienen om het grote publiek uit te nodigen tot een bewuste, lokale visconsumptie. Niet enkel van belang voor onze gezondheid, maar ook voor de duurzaamheid en ondersteuning van de authentieke Belgische vissers.

 

 

Download scriptie (5.32 MB)
Universiteit of Hogeschool
Odisee
Thesis jaar
2017
Promotor(en)
Dhr. Levi Vermote