Wat vertelt mijn surfgedrag over wie ik ben?

Mariano
Di Martino

Is mijn surfgedrag veilig voor criminelen (en de overheid) ?



Facebook, WhatsApp, Instagram, Tinder ... het gebruik van sociale media is niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij. Met behulp van deze websites of apps is het o.a. mogelijk om allerlei persoonlijke informatie uit te wisselen, foto's te uploaden of een nieuw lief te vinden. Veel van deze gegevens worden publiekelijk opengesteld voor het wereldwijde internet. Helaas kunnen veel van deze publiekelijke gegevens ook gebruikt worden voor talloze andere doeleinden waarvan de gemiddelde gebruiker zich vaak niet bewust van is. Deze doeleinden bestaan o.a. uit marketinggerelateerde aspecten, het opsporen van verdachten via de politie of het oplichten van gebruikers d.m.v. phishing, waarbij gebruikers worden misleid in het vrijgeven van nog meer gevoelige informatie. Dit onderzoek toont aan dat dergelijke doeleinden actueel gebruikt worden ondanks de vele implicaties m.b.t. privacy en gaat er vervolgens dieper op in hoe dit wordt verwezenlijkt op een technisch niveau.

Naast deze publieke gegevens zijn er ook gegevens die wat een gebruiker absoluut geheim wilt houden, zoals de intieme gesprekken met een partner, de sociale media profielen die iemand bezoekt of naar welke hotel men misschien volgend jaar op vakantie wilt gaan. Gelukkig voor ons is dit soort gevoelige communicatie vaak versleuteld waardoor het niet mogelijk is voor aanvallers met kwaadaardige bedoelingen om deze informatie te achterhalen. Stel het 'versleutelen' voor als een pakket die de gebruiker met de post stuurt en dit in een kleine box steekt achter slot en grendel, waarbij enkel de ontvanger (b.v. je partner) de sleutel heeft om dit te openen. De postbediende kan het pakket niet openen en weet dus niet wat de gebruiker verstuurd heeft.



Versleutelen van gegevens is niet voldoende



Naar aanleiding van het voorgaande, heeft dit onderzoek een methode ontwikkeld genaamd 'IUPTIS' om dit soort conceptuele pakketten te analyseren en op basis van grootte van het pakket te bepalen wat er precies in het pakket zit , zonder toegang te hebben tot de sleutel van het pakket. In vakjargon noemt deze techniek 'webpage fingerprinting'. Men voorspelt namelijk welke webpagina een gebruiker heeft bezocht ondanks de versleuteling. Deze webpagina kan dan b.v. bestaan uit een social media profiel, een hotel of zelfs een Tinder match. Er bestaan reeds andere webpage fingerprinting technieken, maar deze aanpak focust zich op methodes toepasbaar op een gemiddelde internet gebruiker binnen de context van online platformen. De ontwikkelde methode wordt ook aangetoond op platformen zoals DeviantArt, Hotels.com, Pinterest en Pornhub. Met het laatstgenoemde platform is het dus mogelijk voor eender wie, om te achterhalen welke intieme filmpjes je precies bekijkt. Experimenten tonen ook aan dat deze methode haalbaar is in een realistische situatie en dat de privacy van internetgebruikers hierdoor zwaar in het gedrang komt. Om de privacy van deze gebruikers dan toch te waarborgen, zijn er ook methodes besproken die het toelaten om de gebruiker te beschermen tegen dit soort aanvallen.



Help, mijn Playstation lekt en verwijdert mijn persoonlijke gegevens!



Daarnaast wordt er in dit onderzoek ook de veiligheid en privacy van een Playstation 4 (spelconsole) besproken. Hieruit is gebleken dat de veiligheid ondermaats is en er talloze gevoelige informatie van de gebruiker kan worden achterhaald. Tenslotte zijn er ook 2 kwetsbaarheden gevonden die de internetveiligheid van Playstation gebruikers in het gedrang kan brengen en waardoor men een gewenste Playstation 4 op afstand kan laten uitschakelen, soms met een verlies aan data als gevolg.



Wat kan ik doen om mij tegen al deze aanvallen te beschermen ?



Een essentiële optie is om persoonlijke informatie niet voor iedereen te grabbel te gooien op het open internet. Helaas zal dit uiteraard niet alle problemen verhelpen. Daarnaast zijn veel van de bewezen beschermingen vaak nog te complex voor een gemiddelde gebruiker. Het is daarom belangrijk om een internetgebruiker correct op te leiden hoe men veilig moet omspringen met dit soort gevoelige informatie. Tenslotte staan privacy en gebruiksgemak vaak haaks op elkaar en is het vaak moeilijk voor een gebruiker om de juiste afweging te maken. Want zeg nu zelf, zou jij je Instagram en Facebook in de steek laten om je privacy te waarborgen ?

 

De balans tussen privacy en gebruiksgemak.

 

Download scriptie (1.52 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Hasselt
Thesis jaar
2018
Promotor(en)
Peter Quax & Wim Lamotte