Obligatierendementen voorspelbaar op basis van aandelenrendementen

Zoë
De Vos

Al decennialang buigen financiële experten en economen zich over de vraag of de financiële markten voorspelbaar zijn. Ook dit jaar weer was dit een vraag die onderzocht werd in een thesis op de KULeuven. Meer specifiek, deze thesis onderzocht of er een verband kon gevonden worden tussen de aandelen- en obligatiemarkt.

Bedrijven kunnen zowel aandelen als obligaties, leningen van het bedrijf bij het publiek i.p.v. bij een bank, uitgeven. Zowel aandelen als obligaties worden na uitgifte onafhankelijk van het bedrijf verhandeld op de secundaire markt, waar de waarde en risico van het bedrijf worden weerspiegelt in de prijs. Nieuwe informatie over een bedrijf heeft dan ook invloed op de waarde van obligaties en aandelen van een bedrijf. In het onderzoek werd onderzocht of beide markten gelijktijdig reageren op nieuwe informatie over een bedrijf. Indien een van deze markten een tragere reactie heeft op deze informatie zou de reactie van de tragere markt afgeleid kunnen worden van de reactie op de markt die sneller reageert. De reactie op de tragere markt zou voorspelt kunnen worden in zowel richting als intensiteit. Voor dit onderzoek werden 159 bedrijven bestudeerd over 15 jaar met aandelen en obligaties op een beurs binnen de Europese Unie.

Uit het onderzoek blijkt dat er een correlatie bestaat tussen het rendement uit obligaties en de aandelen van een bedrijf. Deze correlatie duidt erop dat de aandelenprijs van een bedrijf sneller nieuwe informatie reflecteert en dus efficiënter nieuwe informatie opneemt. Dit impliceert dat de reactie in obligatieprijzen ten gevolge van nieuwe informatie afgeleid kan worden van de reactie in aandelenprijzen. Daarnaast, toont het onderzoek ook aan dat er een verschil is in de sterkte van dit effect naargelang de rating van de obligaties. De obligaties werden opgesplitst in twee groepen, obligaties met een goede belegginskwaliteit en obligaties met een slechte belegginskwaliteit. Obligaties met een slechte beleggingskwaliteit, ook wel hoogrentende obligaties genoemd, zijn obligaties met een rating lager dan BBB van S&P of lager dan BAA bij Moody’s (Euronext, 2017). Het verband tussen obligatie- en aandelenrendementen was significant sterker bij obligaties met een slechte belegginskwaliteit. Dit effect wordt toegedragen aan het feit dat obligaties met een slechtere beleggingskwaliteit risicovoller zijn, beleggers zijn bij deze obligaties minder zeker van terugbetaling, en de reactie op informatie omtrent het bedrijf is daardoor sterker.

Deze resultaten wijzen erop dat obligatierendementen voorspelt kunnen worden aan de hand van aandelenrendementen, wat enorm interessant zou kunnen zijn met oog op en investeringsstrategie. Dit is dan ook getest binnen het onderzoek, teleurstellend is  de opbrengst uit een investeringsstrategie louter gebaseerd op deze resultaten te klein om de transactiekosten te dekken en eindigt de investeerder uiteindelijk toch met een verlies. In vergelijking met deze investeringsstrategie is een standaard buy-and-hold nog steeds een betere strategie. Ondanks het gevonden verband is de correlatie niet sterk genoeg om de bewegingen van obligaties accuraat genoeg te voorspellen op basis van de aandeelbewegingen.

Euronext. 2017. A large product range, <https://www.euronext.com/en/listings/bond-financing/products/overview&gt;. Viewed 3 November 2017

Download scriptie (389.1 KB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2018
Promotor(en)
Prof. dr. Kurt Verstegen