Handvaten voor verpleegkundigen die in aanraking komen met een verzoek om euthanasie binnen de context van de psychiatrie.

Stefanie
Thienpont

Euthanasie in de geestelijke gezondheidszorg.

Wat denkt u van de combinatie euthanasie en geestelijke gezondheidszorg? Beide woorden dragen binnen deze moderne tijdsgeest nog steeds een taboe met zich mee. Euthanasie binnen de geestelijke gezondheidszorg is dan ook een heel interessant debat, waar uren lang over gepraat kan worden. In mijn bachelorproef neem ik u graag mee op weg met euthanasie in de geestelijke gezondheidszorg.

Wat is psychisch lijden?

Euthanasie is geen eenvoudige kwestie binnen de geestelijke gezondheidszorg. Zowel wettelijk, ethisch/moreel als binnen de psychiatrische praktijk is er heel veel ruimte voor twijfel en interpretatie. Vandaar ook dat de broeders van liefde onlangs hun visie aanpasten. Psychisch lijden wordt vaak gezien als subjectief en dat is net het moeilijke. Een patiënt die psychisch lijdt, kan niet uitleggen hoe het voelt. Psychisch lijden uitleggen, is alsof je aan een persoon die blind is, proberen uitleggen wat kleuren zijn.

Deze bachelorproef handelt in het eerste deel een theoretisch luik. Van waar komt het begrip/de handeling euthanasie? Anderzijds komt het vaak voor in onze maatschappij? Ik licht alvast een tipje van de sluier op, van alle euthanasie procedures die in 2016 werden uitgevoerd, bedraagt maar liefst 58% een euthanasie procedure met opgegeven psychisch lijden. 

Het tweede deel handelt over het ethische/morele luik. Zowel mogelijke 'pro' als 'contra' opinies worden hierin gehoord.

Het derde en laatste deel handelt over specifieke handvaten aan verpleegkundigen die in aanraking komen met een euthanasie aanvraag en/of euthanasie procedure. 

Op naar een betere gezondheidszorg.

De geestelijke gezondheidszorg is een setting die veel meer aandacht nodig heeft. De laatste tijd is de setting erg actief in de media. Het krijgt aandacht, maar heeft nog meer aandacht nodig. Meer aandacht, maar ook meer denkwerk. Hopelijk leidt dat denkwerk op zich naar een betere gezondheidszorg. 

 

Download scriptie (702.52 KB)
Universiteit of Hogeschool
Arteveldehogeschool Gent
Thesis jaar
2018
Promotor(en)
Xenia Gheysemans en Loïc Moureau