Van onderzoek naar uitvinding – de toegevoegde waarde van industry-sience links (ISL) op uitgewerkte patenten

Timpe
Callebaut

Van onderzoek naar uitvinding – de toegevoegde waarde van industry-sience links (ISL) op uitgewerkte patenten

Wanneer wetenschappers en uitvinders samenwerken naar de uitwerking een patent, komen hier uitvindingen van hoge waarde uit voort – concludeert recent onderzoek van KU Leuven. De sterkte van deze connectie heeft alsook een directe invloed op de waarde van de uitvinding. De inclusie van author-inventors wordt nog invloedrijker op de consequente uitvinding wanneer het patent wetenschappelijk gebaseerd is in novel research.

ANTWERPEN, BELGIE – van oudsher wordt de relatie tussen wetenschap en industrie als cruciaal geacht voor de technologische vooruitgang, daterend van onderzoek uit de jaren 70. In de daarop volgende decennia, wetenschappelijk onderzoek trachtte een context te verschaffen voor deze relatie – initieel vanuit een institutioneel niveau, en later naar een individueel niveau. De evolutie van de literatuur in de laatste jaren vindt men in  het verklaren van de complexe links tussen de wetenschapper en de uitvinder. Hoe kan deze relatie leiden tot een efficiënte en succesvolle gegevensoverdracht en bijgevolg, een uitvinding van hoge waarde.

Het meest recente onderzoek aan KU Leuven door masterstudent Timpe Callebaut stelt vast dat er een significante relatie is tussen de sterkte van de scientist-inventor link (ISL) en de waarde van daaruit voortgekomen uitvinding. Wanneer beide partijen nauwer samenwerken, stijgt de probabiliteit en mate van een uitvinding van hoge waarde. De waarde van de uitvinding wordt berekend door het aantal citaties van de uitvinding in een periode van 5 jaar volgende de toekenning van het patent. Wanneer de uitvinder een wetenschappelijk artikel citeert in het patent, stijgt de forward citations met 10,6%. Als minstens een van de uitvinders zelf recent wetenschappelijke artikels heeft gepubliceerd, stijgen de forward citations nog eens met 3,4%. Ten slotte, als de uitvinder zijn/haar eigen wetenschappelijk gepubliceerde artikels citeert in het patent, stijgt het aantal forward citations met een bijkomende 5,5%.

Als het gaat over patenten die high-novel onderzoek citeren, blijkt de inclusie van zogenaamde author-inventors instrumentaal om een uitvinding van hoge waarde te verkrijgen. Uit hetzelfde onderzoek is bewezen dat 4,3% van de initiële 5,5% verhoging (of 77% in relatieve waarde) in forward citations te wijden was aan de inclusie van author-inventors. Dit bevestigt de theorie dat stilzwijgende gegevensoverdracht (tacit knowledge transfer) significant belangrijker is bij high-novel onderzoek. 

Het onderzoek was uitgevoerd door de analyse van 176.830 patent aanvragen tussen 1995 en 2005 en maakte deel uit van de master thesis van de onderzoeker. De resultaten voorzien de literatuur van een meer genuanceerd zicht op het science-to-industry proces, hetgeen het potentieel heeft om de gegevensoverdracht efficiënter en doeltreffender te doen verlopen. De doorlooptijd van wetenschappelijke doorbraken en technologische vooruitgangen kan hierdoor sterk verkort worden.

Download scriptie (1.05 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2019
Promotor(en)
Dr. Samuel Arts & Thomas Schaper