Wat uw creativiteit en een colafontein te maken hebben met het boosten van de merkbekendheid van bedrijven

Céline
Penninck

Wie denkt helemaal niet creatief te zijn, heeft het grondig mis. Het is een eigenschap die verscholen zit in ons allemaal, bij de één echter net wat dieper dan bij de ander. Bovendien kunt u zelfs uw creativiteit gebruiken om de merkbekendheid van bedrijven een boost te geven. Dat bewees een goochelaar meer dan 10 jaar geleden reeds met enkele Mentos muntjes en wat Coca-Cola Light.

(Interne) creativiteit?

Vooraleer verbanden kunnen worden gelegd tussen creativiteit en de merkbekendheid van bedrijven, is het noodzakelijk te weten wat creativiteit is.

In dit geval wordt creativiteit omschreven als het hebben van de kracht om nieuwe ideeën te vormen, kansen te creëren en oplossingen te bedenken (Jousma, 2018). Als we dit begrip dan nog wat grondiger gaan bestuderen kan hier een onderdeel interne creativiteit uit worden afgeleid. Dit heeft een diepere, meer psychologische betekenis. Het hebben van een bepaald intellect, bepaalde vaardigheden en motivaties, vormen onder andere de interne creativiteit van personen. Dit maakt dan ook dat interne creativiteit voor elke persoon anders is.

Vele studies gingen in het verleden al op zoek naar verbanden tussen de demografische factoren van personen en hun (interne) creativiteit. Dit gaat bijvoorbeeld over verschillen in geslacht, leeftijd, IQ en karakter. Hieruit bleek dat bepaalde personen een streepje voor kunnen hebben wat betreft het creatieve denkproces, maar dat dit vaak te verwaarlozen valt. Kortom, iedereen kan creatief zijn!

Belang van creativiteit

Maar is deze eigenschap dan ook belangrijk? Zeker!

Verschillende onderzoeken wijzen op het toenemende belang van creativiteit, vooral dan in de bedrijfswereld. In 2020 wordt zelfs verwacht dat dit één van de voornaamste eigenschappen van werknemers zal worden (World Economic Forum, 2018).

Eén van de redenen voor dit stijgende belang is ongetwijfeld de invloed van digitalisering, robotisering en de enorme hoeveelheid data die we de dag van vandaag ter beschikking hebben. Zo worden o.a. doorgedreven automatisering met robotica en zelfstandige computersystemen verwacht in verschillende sectoren, wat zonder twijfel gevolgen zal hebben voor bedrijven en hun werknemers. Belangrijk hierbij is dat robots wel snel en doelgericht kunnen werken, maar dat ze (nog) niet de mogelijkheid hebben om creatief te denken (Jousma, 2018).

Wanneer we bijvoorbeeld inzoomen op de marketingwereld, wordt al snel duidelijk dat de marketeer van morgen een combinatie van een dataminingexpert en een creatieve geest zal zijn (Content Connections, 2017). Voor data en technologie ligt namelijk een belangrijke toekomstige rol weggelegd bij marketeers.  Zij zullen deze data moeten kunnen begrijpen en interpreteren. Waarna hun creativiteit nodig zal zijn om concepten te ontwikkelen die het verschil kunnen maken (Content Connections, 2017). Ondanks de toenemende robotisering en digitalisering, zal het dus altijd de mens zijn die met zijn (interne) creativiteit het verschil maakt.

Invloed op merkbekendheid

(Interne) creativiteit, in dit geval bij werknemers, kan een invloed hebben op het merkenbeleid van bedrijven en dit zowel op indirecte als directe wijze.

Indirect, in de zin dat deze creativiteit in de eerste plaats kan worden ingezet om klantwaarde te creëren en daarna pas zijn weerslag op het merk zal hebben. Dit doordat klanten bijvoorbeeld hun positieve ervaringen rond het merk met elkaar gaan delen, het zogenaamde ‘word of mouth’ effect.

Direct, in de zin dat creativiteit wel degelijk nodig is om een stevig merk op poten te zetten en te onderhouden. Zo is er bijvoorbeeld nood aan een merkverhaal, een unieke herkenbaarheid en een identiteit.

Creativiteit boost de merkbekendheid

De (interne) creativiteit van werknemers of consumenten kan de merkbekendheid van bedrijven ook effectief gaan boosten. Enerzijds kunnen werknemers hun creativiteit bijvoorbeeld gebruiken om o.a. beleving rond het merk te creëren, creatief in herhaling te vallen en daarbij aansluitend ook in te zetten op unieke promoties.

Denk bijvoorbeeld aan de Deense speelgoedfabrikant Lego, wat al lang meer is dan enkel speelgoed. Het is een prachtig voorbeeld van hoe een bedrijf erin slaagt creativiteit te gebruiken om echte beleving  rond zijn merk te creëren. Naast de kunststofblokjes en -figuurtjes, bestaan ondertussen al meerdere films met op Lego gebaseerde personages. Om nog maar te zwijgen over Legoland, de pretparkketen met ondertussen vestigingen in o.a. Denemarken, Californië en Japan.

Maar anderzijds kunnen ook consumenten, u en ik, de merkbekendheid van bedrijven boosten. Uitzonderlijke creativiteit is namelijk zelden het werk van een enkele lone wolf (de Dreu & Sligte, 2016).

Soms kan dit per toeval. In 2006 overkwam het de wereldmerken Coca-Cola en Mentos (Van Dyck, 2008). Een goochelaar maakte toen een cocktail van enkele flesjes Coca-Cola met honderden Mentos muntjes. Dit gaf een metershoge colafontein. Hij deelde zijn experiment op Youtube, waar miljoenen mensen het wereldwijd bekeken. Zo’n creatief idee van een consument kan tot een stijging van de merkbekendheid van een merk leiden. Alles hangt hierbij af van hoe dat merk in kwestie omgaat met dergelijke situaties. In dit geval besloot Mentos de officiële sponsor van het filmpje te worden. Een goede zet, want achteraf bleek de pr-waarde van dit filmpje overeen te komen met een reclamecampagne van maar liefst 10 miljoen dollar. Daarbovenop steeg de verkoop van muntjes hierdoor met 15% (Van Dyck, 2008).

Maar ook bewuste samenwerkingen tussen consumenten en bedrijven kunnen de merkbekendheid boosten. Denk bijvoorbeeld aan de ‘maak je smaak’- wedstrijd van Lay’s waarbij consumenten een nieuwe smaak konden bedenken en zo kans maakten om o.a. 1% van de verkoop op hun rekening te zien verschijnen (Gondola Magazine, 2011).

Kritische noot

Tot slot is het belangrijk deze bevindingen ook even met een kritische blik te doorgronden. (Interne) creativiteit is een belangrijke eigenschap, maar ook heel wat andere vaardigheden en eigenschappen kunnen bijdragen aan het boosten van de merkbekendheid van bedrijven. Verder is de nood aan, of de zichtbaarheid van creativiteit ook sterk afhankelijk van sector tot sector en van functie tot functie binnen bedrijven.

Maar indien u het voelt kriebelen, haal dan snel die goochelstok boven en bedenk een fantastische goocheltruc. Misschien slaagt u er wel in om de nieuwe hit op Youtube te worden en van een (on)bekend merk een must have voor velen te maken!

Download scriptie (1.17 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool Gent
Thesis jaar
2019
Promotor(en)
mevr. Anne De Geeter