Investeringskloof tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers, wat betekent dat voor Vlaanderen?

Joyce
Lefevere

Termen zoals loonkloof en het glazen plafond zijn niemand nog onbekend. Nochtans is het ruimer dan dit. Vrouwelijke ondernemers die willen starten of groeien met hun bedrijf ontvangen namelijk ook minder risicokapitaal. Vrouwen zoals Conny Vandendriessche, mede-oprichtster van uitzendgroep Accent en bekend als investeerder in het tv-programma ‘Leeuwenkuil’, probeert hier via investeringsfonds We Are Jane verandering in te brengen. 

Ondernemerschap wordt sterk gestimuleerd in Vlaanderen. Ondanks dat ontvangen vrouwelijke ondernemers minder geld van externe investeerders. Amerikaans onderzoek toont aan dat vrouwen slechts 3% van het geïnvesteerd kapitaal bestemd is voor door vrouwen geleide ondernemingen. Hoe doen Vlaamse ondernemingen en investeerders het? Om op deze vraag te beantwoorden, werden zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens gebruikt.

Afgelopen jaren investeerden investeringsfondsen zo’n 1,17 miljard euro in niet-beursgenoteerde ondernemingen onder de vorm van venture capital, slechts 40% van dit bedrag ging naar ondernemingen opgericht of geleid door vrouwen. Vlaanderen doet het dus zo slecht nog niet? Investeerders van verschillende fondsen bemerken dat er nochtans wel een investeringskloof is. 

Waar loopt het fout?

Al vanaf het begin van het investeringsproces merkt men verschillen op. Veel minder vrouwelijke ondernemers durven de stap te zetten naar venture capital. Ook is het voor die ondernemers vaak een onbekende investeringsvorm of zijn ze niet actief in de sector dat binnen het interesseveld van de investeerder ligt. Investeerders daarentegen zijn heel duidelijk en zeggen dat geslacht geen criteria is binnen het selectieproces. 

Enkele gaven zelfs aan vrouwen sneller uit te nodigen voor een gesprek. Alsook stimuleren ze het bestaande ondernemersteam om ook vrouwelijke kandidaten te zoeken voor toekomstige functies. Op deze manier zouden meer vrouwen betrokken worden tot het ondernemerschap. 

Toekomstideeën

In Vlaanderen zijn heel veel initiatieven om ondernemerschap te stimuleren. Zo bestaat er het student-ondernemer statuut en kunnen starters terecht bij heel wat organisaties voor advies. Wat kan er gebeuren om venture capital voor (vrouwgeleide) ondernemingen aantrekkelijk te maken? We Are Jane, het investeringsfonds van Conny Vandendriessche, Eline Talboom en Muriel Uytterhaegen, is alvast een stap in de goede richting. Zo investeert men enkel in ondernemingen die zijn opgericht of grotendeels worden gemanaged door één of meerdere vrouwen. Met deze specifieke focus lukt het hem om een bepaalde doelgroep aan te spreken en de mogelijkheden voor te stellen. Daarnaast is Conny Vandendriessche een rolmodel voor vele vrouwelijke ondernemers. Meer rolmodellen die ook aandacht besteden aan venture capital zouden voor meer bekendheid kunnen zorgen. 

De groeiende interesse van vrouwen in STEM-opleidingen zou ook kunnen zorgen voor meer vrouwelijke starters in sectoren waar de investeerders erg aanwezig zijn. De meeste investeringen vinden namelijk plaats in biotech en ICT-sector.

Zo slecht nog niet

Al bij al kan geconcludeerd worden dat Vlaanderen het zo slecht nog niet doet, al is er nog een lange weg te gaan. Verschillende bestaande en nieuwe initiatieven kunnen ervoor zorgen dat, net zoals de loonkloof, ook de investeringskloof kleiner of zelfs onbestaande wordt. 

Download scriptie (2.72 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2020
Promotor(en)
Rudy Aernoudt