“Silke Verhulst ontwikkelt spel rond sociale media voor pubermeisjes

Silke
Verhulst

Volgens experten bestaat er een hechte relatie tussen jongeren, seks en het internet. Pubers ontdekken de wereld via het aftasten van grenzen. Het internet kan hierbij nuttig zijn maar ze kunnen geconfronteerd worden met het heel wat gevaren en uitdagingen.

Bij OBC Espero, de instelling waar een studente SRW  (Silke Verhulst) van UCLL,  vier maanden stage heeft gelopen, hebben ze dit gemerkt. Silke Verhulst was begeleidster in de adolescentenleefgroep waar jongeren, tussen twaalf en 21 jaar, met gedrags-en emotionele problemen, residentieel verblijven. Bij bevraging waar de begeleiders praktijkproblemen ondervonden naar aanleiding van haar bachelorproef vertelden ze haar unaniem dat ze niet weten hoe ze moeten omgaan met de opkomst van sociale media. Ze vonden dat het hoog tijd werd om de jongeren van de leefgroep hierrond te sensibiliseren. De meesten hebben geen besef van wat de gevaren en risico’s kunnen zijn of kunnen niet gepast omgaan met sociale media.

Na een aantal gesprekken en observaties, viel het Silke inderdaad op dat die jongeren veel tijd spenderen op hun smartphone. Naarmate de stage vorderde, ontwikkelden er alsmaar meer problemen rond sociale media. Het probleem vestigt zich vooral bij de meisjes van de leefgroep. Espero wist niet meer zo goed hoe ze dit moesten aanpakken en wat ze konden doen om problemen te voorkomen. Ze vroegen om haar hulp.

“Eerst wou ik preventief werken rond alle mogelijke gevaren en risico’s van mediagebruik”, vertelde de net afgestudeerde student. ‘Omdat dit onderwerp te ruim leek heb ik me in mijn scriptie beperkt tot een korte opsomming van de gevaren en de risico’s, maar het behoort niet tot het onderwerp van dit onderzoek’. “In soberheid en beperking vindt men het ware meesterschap”. Met deze woorden van haar promotor is ze op zoek gegaan naar welk soort risico het meest voorkomt in de leefgroep.

‘Na een bevraging met alle begeleiders heb ik mijn studiedomein kunnen afbakenen en heb ik mijn onderzoek gefocust op het contact hebben met onbekenden op sociale media en sexting’, vertelt de fiere student. Sexting is het sturen van seksueel getinte berichten en/of foto’s via media. De meisjes komen vooral in contact met verschillende jongens op Facebook waarvan ze sommigen nog nooit in levende wijze gezien hebben. Ze vragen aandacht en erkenning via sociale kanalen en worden mogelijks verliefd.

Sexting met verschillende jongens is geen ongewoon fenomeen. De meeste meisjes die in Espero belanden kennen hun grenzen niet en zijn zich niet bewust van bepaalde risico’s zoals: identiteitsfraude, grooming, loverboys en misbruik. Hier volgen een aantal korte concrete situaties uit de leefgroep. Wegens de privacy voor de cliënten gebruiken we hier fictieve namen:

-Lisa praat elke week over een andere jongen. De begeleiding vroeg zich af welke vrienden Lisa allemaal op Facebook heeft. Lisa vertelde dat ze jongens toevoegt die ze niet kent, maar achteraf heeft ze daar wel spijt van want die vallen haar dan lastig met seksueel getinte berichten.

-De moeder van Iris wou haar tablet gebruiken, maar Iris was zich vergeten af te melden op Facebook. Haar moeder zag een chatsessie met een jongen.

Iris heeft op vraag van de man een naaktfoto gestuurd waarop haar gezicht zichtbaar is. De man stuurde ook naaktfoto’s naar haar, hij stond onherkenbaar op de foto. Iris is naar de politie gegaan, de man zou blijkbaar een vals account op Facebook gemaakt hebben.

Dit zijn slechts twee van de vele casussen die zich rond bepaald gedrag op sociale media hebben voorgedaan. ‘Ik wou me focussen op deze problemen. Daarom besloot ik samen met Espero om op een leuke manier de thema’s bespreekbaar te maken’, aldus de studente. Na heel wat overleg is de keuze gevallen op een interactief spel die de meisjes van de leefgroep mediawijzer maakt. De titel van het spel is ‘Social Girls’ geworden. Het spel kan met een groep meisjes gespeeld worden van minimum veertien en maximum achttien jaar. Samen met de begeleiders heeft Silke voor deze leeftijdsafbakening gekozen vermits dit de meest voorkomende leeftijdsgroep is.

 

In het spel wordt vooral de focus gelegd op het kanaal Facebook, omdat dit het populairste kanaal is, zowel  voor de jongeren in het geheel als voor de meisjes uit Espero. De studente is samen met een praktijkorganisatie een probleem aangegaan en het resultaat mag er zijn. Zelf hoopt Silke Verhulst dat ze met haar product door heel Vlaanderen kan gaan om meisjes mediawijzer te maken.

Bijlagen bij de masterproef zijn hier te downloaden: http://bit.ly/2lNYW5E

Download scriptie (1.28 MB)
Universiteit of Hogeschool
UC Leuven-Limburg
Thesis jaar
2016
Promotor(en)
Ben Nicolai
Thema('s)