Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Thermografie: een weg naar huidtumordetectie

Universiteit Antwerpen
2023
Warre
Clarys
Winnaar mtech+prijs
Winnaar Eosprijs
Genomineerde longlist Scriptieprijs
Deze studie toont aan dat thermografie potentieel heeft als toekomstige detectiemethode voor huidtumoren. De onderhuidse parameters van huidtumoren worden voorspeld, wat voordelen biedt bij de detectie en behandeling ervan.
Meer lezen

CubeSat H2O2 Propulsion Demonstrator

VIVES Hogeschool
2022
Niels
Baele
  • Quinten
    Allemeersch
  • Bram
    Samyn
In deze bachelorproef vindt u een traject die het begin tot het einde beschrijft voor het ontwerpen en uitwerken van een satelliet op zuurstofwater.
Meer lezen

In silico and in vitro estimation of the displacement of an implanted electrode in rat brain

KU Leuven
2021
Brecht
Lenaerts
  • Jeroen
    Samoey
De langdurige werking van hersenelektroden wordt gelimiteerd door de comptabiliteit tussen de elektrode en het hersenweefsel. Om de verplaatsing van een geïmplanteerde elektrode in rattenhersenen te voorspellen werd een computermodel ontwikkeld en nadien gevalideerd tijdens een experimentopstelling.
Meer lezen

Design of an e-bike specific cargo container system to stimulate sustainable commuting behaviour

Universiteit Gent
2021
Julian
Adam
In mijn scriptie onderzocht ik hoe fietstassen specifiek voor e-bikes en speed pedelecs ontworpen kunnen worden. Hierbij slaagde ik er in om relatieve voordelen van de auto zoals beveiliging, bescherming van inhoud en het gebruiksgemak, weg te nemen. Zo kan een modal shift naar e-cycling bekomen worden.
Meer lezen

Exploring the possibilities of Extended Reality in the world of firefighting

KU Leuven
2020
Janne
Heirman
  • Shivam
    Selleri
Innovatie van de brandbestrijdingsopleiding van de Belgische marine.
Meer lezen

Afwegingskader voor het herstel en de versteviging van houten vloeren in historisch waardevolle gebouwen.

Universiteit Antwerpen
2019
Jana
De Borger
Historisch waardevolle gebouwen moeten in veel gevallen aangepast worden aan ons hedendaags gebruik en levenswijze, om hun voortbestaan te garanderen. Veranderd gebruik en daarmee vaak ook veranderde lasten op de vloeren hebben een invloed op de draagstructuur van deze erfgoedgebouwen.
Meer lezen

Ontwerp van een draadloos energieoverdracht en powermanagement systeem om IoT nodes te voorzien van energie

KU Leuven
2018
Jarne
Van Mulders
In deze scriptie is een mogelijk oplossing uitgewerkt om batterij gevoede sensoren (IoT sensoren) te herladen op plaatsen waar energie harvesting onmogelijk is. Een Butler Robot werd gebouwd. De nadruk lag voornamelijk op het draadloos opladen van de batterijen.
Meer lezen

An optimal business model for a new energy innovation in the Sichem centre in Dzogblakopé Lomé (Togo)

Universiteit Hasselt
2018
Lore
Van Welde
Een ontwikkelingscentrum in Togo had dringend nood aan een hernieuwbare energie-installatie die op lange termijn gebruikt kon worden om stroomonderbrekingen te overbruggen. Daarom werd een business model ontwikkeld voor zowel de installatie alsook voor een 20-tal powerbanks die hierop aangesloten worden voor de omwonende gezinnen. Met de winst van de verhuur van deze powerbanks kan het centrum de installatie onderhouden en blijvend gebruiken.
Meer lezen

Ontwerp van een slimme halsband die de gezondheid en vruchtbaarheid van melkvee monitort

Universiteit Gent
2017
Max
Schoepen
In deze thesis wordt het ontwerp van een slimme halsband voor melkvee behandeld. Deze halsband controleert de gezondheid en vruchtbaarheid van melkvee automatisch. Dit zorgt er mee voor dat de boer op termijn meer tijd en middelen kan vrijmaken om zijn bedrijf te laten groeien.
Meer lezen

Fosforherwinning uit pluimveemestverbrandingsassen en uit beendermeel

KU Leuven
2016
Lorien
Luyckx
Fosfor en fosfaat, voornamelijk afkomstig van fosfaatrots, zijn essentieel voor planten, dieren, mensen en voor de landbouw. Vanwege de nakende uitputting van fosfaatrots, was het doel van deze studie het optimaliseren van de extractie en herwinning van fosfor uit pluimveemestverbrandingsassen en uit beendermeel. De herwonnen fosfor moest optimaal zijn voor gebruik als meststof in de landbouw.
Meer lezen

Thermal analysis of the QARMAN re-entry satellite

KU Leuven
2015
Elien
Verheire
Hoe overleeft een nano-satelliet extreme temperaturen tijdens zijn terugkeermissie naar aarde?Dave Scott, commandant aan boord van de Apollo 15 raket zei ooit “Ik besef dat er een fundamentele waarheid bestaat over ons bestaan. De mens moet verkennen … en dit op zich is verkennen op zijn grootst”. Zo zijn vandaag onderzoekers continu op zoek naar methodes om de ruimte op een goedkopere en efficiëntere manier te verkennen, zonder te moeten deelnemen aan zeer dure ruimtevaartprogramma’s.
Meer lezen

Analyse van supercondensatoren in een toepassing voor automatische magazijnen

Hogeschool West-Vlaanderen
2015
Thijs
Vanbecelaere
zie bijlage.
Meer lezen

ONTWIKKELING LAGE DICHTHEID, FTALAAT-VRIJE COATING OP BASIS VAN ACRYLAAT BINDERS

KU Leuven
2015
Glen
Meir
Gefoamde pastisolen als efficiënte en duurzame underbody coating voor auto’s?1.    InleidingBrandstofverbruik, CO2-uitstoot, duurzaamheid, hybride, ... Deze termen worden de dag van vandaag steeds belangrijker bij het selecteren van een auto. Niet alleen op economisch vlak, maar ook op ecologisch vlak zijn deze kernwoorden belangrijk.2.    Massabesparing voor brandstofbesparingHet is al langer geweten dat lichtere auto’s minder brandstof verbruiken, daarom proberen de producenten om op alle onderdelen van de auto enkele percentjes te besparen.
Meer lezen

The Cleaning Project

Universiteit Gent
2014
Jakobus
Holsbeke
  • Ruben
    Holsbeke
  • Yannick
    Schneider
AlgaeHerken je ook dat natuurfenomeen? Wanneer er in de lente en zomer door explosieve algengroei het water er plots groen of rood uitziet? Met als gevolg een verstoring van het waterevenwicht, vissterfte en geurhinder..  Heb je ook een vijver of meer bij jou in de buurt waar ’s zomers niet in te zwemmen valt doordat er smerig afval in drijft.
Meer lezen

Hiërarchische zeolieten als potentiële katalysatoren in de commerciële valorisatie van terpenen

KU Leuven
2014
Aron
Deneyer
Afval, het parfum van de toekomstEven opfrissen en een vers geperst fruitsapje. Voor heel wat Vlamingen het verloop van de ochtend.  Verassend genoeg slechts één hoofdproduct nodig voor dit alles: de citrusvrucht.AFVAL, DE NIEUWE GRONDSTOFSteeds meer bedrijven zetten vandaag in op de verwerking van afval. Slogans als “afval bestaat niet” en “toonaangevend in duurzaam afvalbeheer” beheersen meer en meer de huidige industrie. Dit alles kadert in de toenemende groene gedachtegang van de maatschappij.
Meer lezen

Katalytische strategieën voor oxidatieve valorisatie van aminozuren

KU Leuven
2014
Jasper
Verduyckt
Een schakel in het sluiten van de stikstofkringloopDe mestproblematiek in Vlaanderen is alom bekend. Stikstof (N) komt op de velden terecht via onder andere ammonium in kunstmeststoffen en wordt slechts gedeeltelijk opgenomen door de gewassen, die N inbouwen in eiwitten. De overige fractie wordt uitgespoeld naar het oppervlakte- en grondwater, waardoor de milieukwaliteit wordt aangetast. Daarnaast kan je je afvragen of we de opgenomen N in gewassen ook effectief volledig consumeren. Het antwoord is neen, helemaal niet.
Meer lezen

Ontwikkeling van elementaire kennis betreffende hydrofoils voor een solar boat

Karel De Grote Hogeschool
2013
Jeroen
Peeters
  • Jeroen
    Peeters
  • Thomas
    Franck
Gaan boten binnenkort vliegen op zonne-energie?Neen, zover zijn we nog niet. Maar 2 masterstudenten industrieel ingenieur Elektromechanica van de Karel de Grote Hogeschool hebben een jaar lang gezocht naar een manier om een boot te doen vliegen over het water. Ze hebben de link gelegd tussen vliegtuigen en de zuinige boten van de toekomst. Hun doel is het om een boot enkel aangedreven door de kracht van de zon te doen vliegen over het water op de wereldbeker. Dit onderzoek kaderde in het UAntwerp solar boat project.
Meer lezen

Realisatie Energy V, energiezuinige prototypewagen

Hogeschool Gent
2012
Michel
Remon
  • Gery
    Fossaert
Van Stockholm naar Barcelona met 1l DieselHoGent Energy Team breekt belgisch record energiezuinig rijden Het HoGent Energy Team, een ploeg masterstudenten industrieel ingenieur elektromechanica, scheerde dit jaar hoge toppen. Ze ontwierpen en construeerden een energiezuinig prototype, de Energy 5.  Met amper één liter benzine-equivalent reden ze spreekwoordelijk met de wagen van Stockholm naar Barcelona – maar liefst 2655km. Met deze uitzonderlijke prestatie braken ze het Belgisch record energiezuinig rijden brak.
Meer lezen

Uitrusting van een Fab Lab voor het opwekken van duurzame energie in ontwikkelingslanden

Erasmushogeschool Brussel
2012
Jeroen
Willems
Van plaag tot zonneoven, het (haast) onbeperkte potentieel van Fab Lab’s en informatiedelenEen invasieve waterplantensoort die gebruikt wordt als voornaamste bouwmateriaal bij de constructie van milieuvriendelijke zonneovens.
Meer lezen

Ontwikkeling van een multimediaframework

Hogeschool Gent
2011
Tim
Besard
De sterrenwacht wacht niet langer...Het zal je maar overkomen. Je bent gebeten door sterren, planeten en zonnestelsels. Je wilt groot en klein hiervoor warm maken met een kijk-leer-experimenteer-ruimte. Maar aardse zaken zoals de naderende vervaldatum van je elektronica bedreigen je tentoonstelling. Wat doe je dan? Dat is precies de vraag die de volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen zich stelde. "Wachten we tot de tijd ons inhaalt, of gaan we voor de toekomst?"Als vzw met beperkte financiële middelen zocht de sterrenwacht een vervanging voor de huidige museumkiosken.
Meer lezen

Het ontwerpen van een automatische testopstelling voor het splicen van garens

KU Leuven
2011
Ward
Snoeck
  • Lorenz Couckuyt
    Stein Naert
  • Hanne Deprez
    Gilles Etienne
  • Judith Samyn
    Pieter Snauwaert
 Studenten brengen innovatie naar de textielindustrieEen team van zeven West-Vlaamse ingenieursstudenten heeft in opdracht van textielgigant NV Michel Van de Wiele (Marke) een machine ontworpen die het mogelijk zal maken om op industriële schaal garens aan elkaar te bevestigen zonder ze te knopen. Op deze manier wordt het zeer arbeidsintensieve  aan elkaar knopen van garenbobijnen gereduceerd tot een geautomatiseerde handeling.
Meer lezen