"Teambuilding onder de loep": signalen van burn-out?

Diana
De Koninck
  • Pauline De Sy

TEAMBUILDING ONDER DE LOEP : signalen van burn-out?

 

“Kan een tool ontwikkeld worden waarbij de signalen van werknemers, die naar boven komen tijdens creatieve sessies, omgezet worden naar een instrument ter preventie van burn-out?”

 

Door Diana De Koninck en Pauline De Sy, O.l.v. Els Peters – Promotor

 

PXL HOGESCHOOL HASSELT - Bachelor na bachelor Creatieve Therapie

 

Burn-out komt steeds vaker voor in steeds meer beroepen, mede door een veranderend economisch klimaat. Een burn-out ervaren kan grote gevolgen hebben voor wie er mee te maken krijgt en vaak is het moeilijk om er mee naar buiten te komen. Tijd om de waarheid over burn-out onder ogen te zien; het vergt een emotionele tol van de werknemer en een een economische tol van het bedrijf. De vraag is kunnen we een burn-out te voorkomen?

Zaakvoerder van het Keramiekcentrum Limburg, bedreven in het aanbieden van creatieve workshops voor teambuildingsdagen, kreeg vanuit verschillende HR-verantwoordelijken van ondernemingen de vraag om meer doelstellingen te verbinden aan deze teambuildings. Zo ontstond de vraag :kunnen creatieve workshops bijdragen tot welzijn op de werkvloer en ingezet worden ter preventie van burn-out ? Hierop voortbordurend ontstond de uiteindelijke vraag die bij ons terecht kwam, kan er een tool ontwikkeld worden? Deze tool zou een instrument kunnen zijn dat aan personeelszaken relevante informatie biedt vanop werknemersniveau en mogelijke alarmsignalen opvangt en toont.

Met deze bachelor proef onderzoeken we de mogelijkheid van het ontwikkelen van een tool die burn-out kan detecteren aan de hand van signalen en gedrag van werknemers die naar boven komen tijdens creatieve sessies.

Om deze tool vorm te geven en een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de huidige situatie hebben we via literatuurstudies onderzocht welk verband er reeds bestaat tussen deze drie spelers :beeldende therapie, bedrijven en preventie van burnout. Onze conclusie hieruit was; we betreden een niet verkend gebied. Beeldende therapie in samenwerking met bedrijven is nieuw. Een observatielijst om (teambuilding) groepen te oberveren tijdens creatieve sessies naar burn-out signalen was onbestaande.

Vanuit bestaande vragen- en observatielijsten hebben we een tool (observatielijst) ontwikkeld om het gedrag en de dynamiek van een groep tijdens een creatieve sessie te observeren en om problemen binnen de groep te detecteren. De opvolging van de gegevens die het instrument verschaft, kunnen een stap zijn naar het bevorderen van de groepssfeer en een eerste aanzet ter preventie van een burn-out bij werknemers en bedrijfsleiders.

Het uiteindelijke doel van het in beeld brengen van het gedrag en de samenwerking van een groep is een startpunt om communicatie tussen werknemers en werkgevers tot stand te brengen. Het veronderstelt een bereidheid om als bedrijf te reflecteren en met de resultaten aan de slag te gaan. Het ondersteuningsaanbod kan hierdoor worden aangepast aan de behoeften en noden van het individu en de groep  door o.a. vervolgsessies  vanuit beeldende therapie.

In de praktijk blijkt dat beeldende therapie op verschillende domeinen ondersteuning kan bieden. Misschien kan dit onderzoek ook aantonen dat beeldende therapie in preventie tegen burn-out  een belangrijke rol kan spelen door het gebruik van deze tool, begeleiden van werknemers of het verder ontwikkelen van vervolgsessies bij risicogroepen.

 

Download scriptie (2.29 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool PXL
Thesis jaar
2016
Promotor(en)
Els Peeters