Agoriaprijs 2018 gaat naar Hannah Pinson

Artikel
Laureate Hannah Pinson met Mieke Vermeiren (Agoria)

Laureate Hannah Pinson met Mieke Vermeiren (Agoria) 

Computerwetenschapper en fysica Hannah Pinson (VUB) is de winnaar van de Agoriaprijs 2018. Pinson onderzocht in haar scriptie hoe menselijke neuronen met elkaar communiceren. Op die manier wil ze meer inzicht krijgen in artificiële neurale netwerken, een veelgebruikte techniek in de artificiële intelligentie. Bij de uitreiking in het Iers College in Leuven ontving Pinson een cheque van 1.500 euro.


Voor de Agoriaprijs gingen Scriptie vzw en Agoria Vlaanderen op zoek naar de sterkste technologische en innovatieve inzendingen die meedongen naar de overkoepelende Vlaamse Scriptieprijs. 

Pinson onderzocht voor haar scriptie een complex netwerk van menselijke neuronen en bracht zo de communicatiepatronen in dit netwerk in kaart. Dit helpt niet alleen om de menselijke hersenen en intelligentie beter te begrijpen, het geeft ons ook een dieper inzicht in artificiële neurale netwerken, een veelgebruikte techniek in de artificiële intelligentie.

In het werk van Hannah Pinson schuilt een enorm potentieel voor toekomstige innovaties

“Met deze winnaar kiest de jury niet alleen voor een zeer indrukwekkend onderzoek, ze kijkt ook naar de toekomst. Hannah Pinson voert fundamenteel onderzoek, waarin een enorm potentieel schuilt voor een ruime waaier aan toekomstige innovaties. De combinatie van artificiële intelligentie en levend materiaal: dit onderzoek maakt deel uit van de spits waarvan we weten dat het zeer binnenkort gaat boomen”, klinkt het bij Agoria.

De federatie van de technologische industrie nomineerde drie scripties die blijk geven van veelbelovend technologisch onderzoek. Hannah Pinson haalde het van finalisten Ellen Roels
(Master of Science in Mechanical engineering, VUB) en Joppe Rutten en Jens Verschoren (Masters in de Industriële Ingenieurswetenschappen Elektromechanica, KU Leuven). De volledige longlist Agoriaprijs 2018 vind je hier.

Naast de Agoriaprijs werden in het Iers College ook volgende prijzen uitgereikt: Sarah Vanbesien (EOS-prijs voor exact-wetenschappelijk onderzoek), Barbara Dewit en Jente Verbesselt (Klasseprijs voor onderwijsscripties),  Margot Denys en Sophie Catteuw (Bachelorprijs) en Annelien Coppieters (Vlaamse Scriptieprijs).

De scriptie van Hannah Pinson

Share this on: