Annelien Coppieters (HoGent) wint de Vlaamse Scriptieprijs 2018

Artikel
Annelien Coppieters (midden) met Annemie Peeters en Johan Hanssens

Annelien Coppieters (midden) met Annemie Peeters en Johan Hanssens

Orthopedagoge Annelien Coppieters wint de Vlaamse Scriptieprijs 2018. Ze onderzocht het thuisgevoel in jeugdhulpvoorzieningen en liet hierbij de stem van de jongeren zélf horen. “Deze jongeren groeien uit tot volwassenen die zelf een thuis willen creëren, misschien ook voor anderen. Dat is moeilijk als je niet weet hoe dat moet.”
 

Woensdagavond reikte Scriptie vzw de 17de editie van de Vlaamse Scriptieprijs uit. De jury onder leiding van radiopresentatrice Annemie Peeters sprak zich lovend uit over het werk van Annelien: “Ze focust niet alleen op de grote lijnen, maar haalt uit haar onderzoek ook kleine, veelzeggende details. Bijvoorbeeld de lakens: die zijn in jeugdhulpvoorzieningen allemaal dezelfde. Deze details zijn vaak eenvoudig aan te pakken en net dat maakt haar bachelorproef zo sterk.”
 
Annelien Coppieters: “Jongeren vragen vooral naar gewone dingen. Een gewoon servies, een gewone knuffel, gewone, feilbare mensen voor zich.” Uit haar onderzoek blijkt dat de  jongeren vaak van voorziening moeten veranderen en regelmatig verhuizen. “Dan wordt het natuurlijk moeilijk om je ergens thuis te voelen.”

Geen experten

Annelien Coppieters baseerde zich op een onderzoek van SOS Kinderdorpen en Cachet vzw. “Daarin formuleerden jongeren met een jeugdhulpervaring enkele verzuchtingen, waaronder 'geef mij een thuis'. Door mijn eigen jeugdhulpervaring wist ik hoe belangrijk dit was.”

Sommige jongeren hebben nog nooit een volwassene in pyjama gezien

Ze koos er bewust voor om geen experten aan het woord te laten en gaf de jongeren zelf een stem. Ze gebruikte hiervoor verschillende onderzoeksmethoden. Aan een aantal jongeren gaf ze een fototoestel om hun visie in beeld te brengen. Ook begeleidde ze groepsgesprekken en voerde ze een online enquête uit bij 137 jongeren. Uit dat onderzoek bleek dat bijna de helft van de jongeren in de jeugdhulp zich niet thuisvoelen, tegenover slechts 15% van de jongeren die thuis opgroeien.

Etensresten

Voor de jongeren is het vaak eenvoudiger om aan te geven wat hen net géén thuisgevoel geeft, aldus Annelien. In haar werk geeft ze heel wat voorbeelden, zoals de bordjes die je overal tegenkomt in de voorzieningen: op het terras hangt een briefje dat vraagt om je peuken in de asbak te doen, in de douche staat dat je er geen etensresten in uit mag storten. “Sommige van deze jongeren gaven ook aan dat ze nog nooit een volwassene in pyjama hadden gezien.”
 
Ze blikt tevreden terug op haar werk: “Ik hoorde medestudenten zuchten en worstelen om die bachelorproef geschreven te krijgen, maar moet bekennen dat ik het ontzettend graag heb gedaan. Tegelijkertijd was ook een heel confronterend, maar belangrijk thema. Iedere jongere – voor, in of na de jeugdhulp – zou zich ergens thuis moeten kunnen voelen, maar dat is minder evident dan het lijkt.”
 
Via de jaarlijkse Vlaamse Scriptieprijs wil Scriptie vzw de eindwerken van aanstormend wetenschappelijk talent in de kijker zetten. Annelien Coppieters kwam uit 592 inzendingen als winnaar uit de bus. Ze ontving de prijs in Leuven uit handen van Johan Hanssens, secretaris-generaal van het departement EWI.
 
Verder vielen ook Sarah Vanbesien (EOS-prijs voor exact-wetenschappelijk onderzoek), Barbara Dewit en Jente Verbesselt (Klasseprijs voor onderwijsscripties), Hannah Pinson (Agoriaprijs voor technologisch onderzoek) en Margot Denys en Sophie Catteuw (Bachelorprijs voor professioneel bacheloronderzoek) in de prijzen.

Lees de scriptie
 

 

Lees ook

Share this on: