'Dumpster diving' in Vlaanderen: Een diner uit de vuilnisbak

Scriptie

Dumpster diving

Eten en goederen uit vuilnisbakken halen: het klinkt voor veel mensen niet erg aanlokkelijk. Toch komt het fenomeen, dumpster diving, ook in België voor. Criminologe Leyla Altmiskara (UGent) onderzocht de motieven van de 'divers' in Vlaanderen voor haar masterthesis.

Leyla Altmiskara: “De Vlaming gooit jaarlijks gemiddeld 18 tot 26 kg bruikbaar voedsel weg. Wereldwijd liggen die cijfers nog hoger. Toch zijn ongeveer één op de negen mensen in de wereld chronisch ondervoed. Als reactie hierop doen steeds meer mensen aan 'dumpster diving'. Dit is een fenomeen waarbij personen nog bruikbare goederen recupereren uit vuilnisbakken van supermarkten, restaurants, ... Helaas is deze activiteit nog altijd illegaal in België. Het strafrecht beschouwt dumpster diving namelijk als diefstal.”

Zwervers
Criminologe Leyla Altmiskara wou meer weten over de drijfveren van de dumpster divers. Hiervoor ging ze drie maanden op pad met verschillende mannelijke en vrouwelijke divers. Tien ervan, tussen de 20 en 65 jaar, heeft ze geïnterviewd.

Buit dumpster diving


Squashracket
Maar waarom zou iemand in containers willen snuffelen? Alle geïnterviewde dumpster divers doen dit voornamelijk uit ecologische en maatschappelijk overwegingen. Door te dumpster diven willen zij de verspilling van voedsel en andere waren tegen gaan. Maar één persoon binnen de groep zei met dumpster diving begonnen te zijn uit financiële noodzaak. Daarnaast vinden de divers het ook gewoon leuk en spannend om te doen. Je weet natuurlijk nooit wat je kan tegenkomen. Zo hadden ze onder andere al een nieuw squashracket, nieuwe loopschoenen, een fles rosé en een doos waspoeder gevonden. Voor de rest vinden ze het een leuke activiteit om met vrienden te doen of geven ze de buit weg aan sociale projecten zoals volkskeukens.

Veel mensen categoriseren goederen en eten te snel als onbruikbaar

Er bestaat nog altijd te weinig beleid rond voedselverspilling en dumpster diving. Dumpster divers hebben zo hun eigen idee over nodige veranderingen. Volgens enkelen onder hen is er een mentaliteitswijziging nodig. Veel mensen categoriseren goederen en eten te snel als onbruikbaar. Bovendien moeten supermarkten meer verantwoordelijkheid krijgen, maar hiervoor moet men de wetgeving wijzigen. Zo stellen ze onder andere voor dat supermarkten de dag voor de vervaldatum verplicht moeten worden om waren weg te schenken aan bijvoorbeeld voedselbanken.


Dit artikel werd gepubliceerd in de Vlaamse Scriptiekrant.

De integrale thesis van Leyla Altmiskara (UGent), onder begeleiding van professor Tom Decorte, kan je terugvinden in de Scriptiebank.

Lees de scriptie hier