Een donormoedermelkbank in Vlaanderen?

Scriptie

donormelk

Vier Belgische ziekenhuizen stellen donormoedermelk voor prematuur geboren kinderen via een melkbank ter beschikking, maar geen enkel daarvan is Vlaams. Waarom vindt het concept geen ingang in Vlaanderen? Vroedvrouw Lien Heyvaert van de Erasmushogeschool Brussel onderzocht in haar bachelorproef de voordelen van donormelk en de barrières voor de implementatie ervan in de Vlaamse ziekenhuizen.

De meest voorkomende complicatie -en voornaamste doodsoorzaak- bij prematuren is necrotiserende enterocolitis. Wereldwijd krijgen 7% van prematuur geboren baby’s te kampen met deze darmaandoening. Een op drie met een ernstige infectie overleeft het niet. “Prematuren hebben nog geen volgroeide darm, waardoor ze kwetsbaarder zijn. Daardoor bestaat het risico dat ze een darmperforatie krijgen door deze aandoening en er voedselrestanten in de buik terechtkomen”, legt vroedvrouw Lien Heyvaert uit.
Toen ze stage deed op de dienst neonatologie in het Kinderziekenhuis Koningin Fabiolaziekenhuis in Jette, hoorde ze dat daar gebruik werd gemaakt van donormoedermelk bij prematuren. “Dat intrigeerde me. Daarom besloot ik het effect van donormoedermelk op necrotiserende enterocolitis verder te onderzoeken.”

Effecten van voeding

Moedermelk beschermt het kind tegen infecties. Als prematuren die immuunstofrijke voeding krijgen, hebben ze 6 tot 10 keer minder kans op een infectie. “De verschillende studies die ik onderzocht leiden tot dezelfde conclusies: eigen moedermelk resulteert in een statistisch significante daling van necrotiserende enterocolitis. Bij donormoedermelk ziet men een duidelijke daling bij drie van de vijf wetenschappelijke studies. In alle studies is er een stijging van de darmaandoening bij kunstvoeding. Maar ik heb ook gemerkt dat over dit thema nog meer studies nodig zijn.”

Donormoedermelk als oplossing?

Hoewel moedermelk geven gestimuleerd wordt in de ziekenhuizen, loopt het niet altijd van een leien dakje. Als baby’s te vroeg geboren worden, is het volume van de melkproductie bij de moeder vaak niet groot genoeg om de baby voldoende te voeden. Op dat moment kan donormoedermelk een oplossing bieden. Ook al ligt het eiwit- en vetgehalte in de melk lager dan bij eigen moedermelk, toch bevat het nog altijd veel immuunstoffen.

Een liter donormelk kost al snel tussen de 80 en 200 euro

Lien Heyvaert ging ook te rade bij verschillende experten in het werkveld, om af te toetsen wat volgens hen de reden is dat een donormelkbank in de Vlaamse ziekenhuizen niet beschikbaar is. “De grootste boosdoeners voor de implementatie van een donormoedermelkbank in Vlaanderen zijn de financiële en organisatorische aspecten. Een liter donormelk kost al snel tussen de 80 en 200 euro”, concludeert ze. De melk moet getransporteerd en veilig verwerkt worden. Ook zijn er extra voorzieningen nodig zoals een pasteurisatiemachine, diepvriezer en extra personeel.

Toch erkennen alle zorgverleners unaniem dat de voordelen van donormelk opwegen tegen de mogelijke effecten die kunstvoeding teweeg kan brengen als het gaat om de infectie van necrotiserende enterocolitis. “Ze zien dus het nut in van een donormelkbank. De pijlen worden nu gericht richting de overheid, in de hoop dat er subsidies voor de oprichting van een melkbank vrijgemaakt worden. Dat is in het belang van alle prematuren en ouders waarbij de melkproductie wat langer op zich laat wachten”, aldus de vroedvrouw.

Promotoren:
Florence D’haenens en Fleur Anne Camfferman

Lees de scriptie




Dit artikel verscheen in de wintereditie van de Vlaamse ScriptieKrant