Zuivering van het douchewater van het Dranouter festival

Wim
Audenaert

ZUIVERING VAN HET DOUCHEWATER VAN HET DRANOUTER FESTIVAL

Het Folkfestival Dranouter werkt samen met Hogeschool West-Vlaanderen – departement PIH en Desotec om een technisch en economisch haalbare oplossing te vinden voor het zuiveren van het douche- en waswater van het festival. Dit is afkomstig van de festivalgangers die overnachten op de campings. Hierbij wordt getracht de ontvangende beek zo weinig mogelijk te belasten. Tijdens Folkfestival Dranouter 2007 werden op pilootschaal verschillende alternatieven getest. Tijdens de editie 2008 van het festival zal het volledige watervolume worden behandeld.

 

Het Folkfestival Dranouter is een gevestigde waarde in de festivalwereld in ons land. Het festival vindt jaarlijks plaats in het kleine dorp Dranouter, gelegen in de fusiegemeente Heuvelland, in het zuidwesten van West-Vlaanderen. Zoals op vele kortdurende evenementen worden op enkele dagen grote hoeveelheden afval en afvalwater geproduceerd. In Dranouter is geen rioolnet aanwezig dat gekoppeld is aan een rioolwaterzuiveringsinstallatie, waardoor 400m³ afvalwater op 4 dagen rechtstreeks in de Douvebeek wordt geloosd.

Metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) tonen aan dat de zuurstofconcentratie tijdens en na het festival drastisch daalt. De oorzaak van de zuurstofonttrekking ligt vooral bij microbiële afbraak van organische componenten zoals zepen en shampoos. De chemische zuurstofvraag of CZV (de hoeveelheid zuurstof nodig om een organische stof chemisch af te breken)  van het afvalwater ligt gemiddeld rond 200 mg O2/l.

 

De pilootopstelling op het festival bestond uit een bezinkingstank met een volume van 1m³, een dead-end membraanfilter en een actieve koolfilter. Bij bezinking worden bezinkbare partikels zoals zand en modder afgescheiden onder invloed van de zwaartekracht. Membraanfiltratie is een zuiveringstechniek die berust op de zeefwerking door een poreus microfiltratie membraan. Onzuiverheden met grotere afmetingen dan de poriediameter van het membraan worden weerhouden aan het membraanoppervlak. Actieve koolfiltratie is een adsorptieve zuiveringstechniek waarbij opgeloste organische stoffen onder invloed van fysische krachten blijven kleven aan het kooloppervlak. Door de korrelige structuur van het koolbed worden ook zwevende componenten verwijderd.

 

Door behandeling van het afvalwater met actieve kool kan een gemiddelde CZV reductie van 89% en een TSS-reductie (zwevende stoffen) van 94% bewerkstelligd worden over de hele duur van het festival. Het toegepaste membraan is in staat de CZV met 49% en TSS met 100% te reduceren. Er kan worden gesteld dat geen stikstof- of fosforverwijdering optreedt met beide opstellingen. Van deze parameters worden de lozingsnormen wel niet overschreden.

 

Door de grote piekdebieten op het festival is het technisch niet mogelijk membraanfiltratie toe te passen. Uit het debietverloop valt af te leiden dat pieken van 14m³/h geen uitzondering zijn. Enkel tijdens de optredens en de nachten valt het waterverbruik terug. Tevens worden met deze methode niet alle lozingsnormen gerespecteerd en ligt de kostprijs relatief hoog.

Actieve koolfiltratie kan de hoge verwerkingssnelheden aan, waarbij de zuiveringsefficiëntie van de normoverschrijdende parameters hoog ligt.

 

Er werd dan ook besloten om voor de editie van 2008 in samenwerking met de firma Desotec N.V. uit Roeselare een zuiveringsinstallatie gebaseerd op actieve koolfiltratie te voorzien die het volledige volume douche- en waswater behandelt.

 

Download scriptie (7.69 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool West-Vlaanderen
Thesis jaar
2008