Wie vindt netjes georganiseerde afbeeldingen aangenaam en waarom?

Eline
Van Geert

Netjes georganiseerde afbeeldingen, afbeeldingen van voorwerpen die geordend voorgesteld worden, zijn al een aantal jaren populair online. Maar waarom vinden veel mensen deze afbeeldingen aangenaam om te bekijken? Deze studie onderzocht welke afbeeldingskenmerken en persoonskenmerken verband houden met de appreciatie van deze afbeeldingen.

Netjes geordende afbeelding schrijfgerief   Iets minder netjes geordende afbeelding schrijfgerief

Algemene voorkeuren voor de meer rustgevende en de meer fascinerende afbeelding in het paar

Naar welke van deze twee afbeeldingen gaat jouw voorkeur? Die vraag werd gesteld aan 415 volwassenen uit zowel binnen- als buitenland, en dat voor 100 afbeeldingsparen. Daarnaast kregen deelnemers ook vragen over hun persoonlijkheid. In een vervolgonderzoek gaven 84 van deze deelnemers ook aan hoe geordend, complex, rustgevend en fascinerend ze elk van de afbeeldingen vonden. Uit de resultaten blijkt dat mensen vaker kozen voor de meer fascinerende en de meer rustgevende afbeelding in het paar dan voor de minder fascinerende of minder rustgevende afbeelding. Maar wat maakt een netjes geordende afbeelding rustgevend of fascinerend?

Orde en complexiteit voorspellen hoe rustgevend en fascinerend een afbeelding is

Hoe fascinerend deelnemers een afbeelding vonden, kon op groepsniveau in verband worden gebracht met hoe geordend en hoe complex deelnemers de afbeelding vonden. Een afbeelding werd als meer fascinerend beoordeeld naarmate de afbeelding als meer geordend en meer complex werd gezien. Verder bleek dat een afbeelding als meer rustgevend werd beoordeeld naarmate de afbeelding als meer geordend en minder complex werd gezien. Deelnemers verschilden echter in hoe sterk orde en complexiteit hun persoonlijke beoordelingen van rustgevendheid en fascinatie konden voorspellen. Wat deze verschillen tussen deelnemers zou kunnen verklaren is momenteel nog niet duidelijk.

Objectieve berekeningen van complexiteit hangen samen met subjectieve beoordelingen van complexiteit

Naast de beoordelingen van de deelnemers werd de complexiteit van de afbeeldingen ook op andere manieren vastgesteld. Er werden een aantal objectieve maten van complexiteit berekend, die onder meer rekening houden met het aantal licht- en kleurveranderingen in de afbeelding. Een aantal van deze objectieve maten van complexiteit vertoonden een sterke positieve samenhang met hoe complex deelnemers de afbeeldingen beoordeelden.

Voorkeuren voor geordende of complexe afbeeldingen hangen samen met persoonlijkheid

Deelnemers verschilden in hoe vaak ze de meer geordende afbeelding verkozen boven de minder geordende afbeelding in de afbeeldingsparen, en ook in hoe vaak ze meer complexe afbeelding verkozen boven de minder complexe afbeelding. Deze verschillen tussen mensen hingen samen met hun score op een aantal persoonlijkheidsvragenlijsten.

Hoe hoger iemands score op een vragenlijst die overtuigingen en gedrag in verband met ordenen en rangschikken meet, hoe vaker die persoon de meer geordende afbeelding in het paar koos. Hoe lager iemands score op die vragenlijst, hoe vaker die persoon de meer complexe afbeelding in het paar koos. Ook iemands score op een vragenlijst in verband met nood aan structuur hing samen met hoe vaak die persoon voor de meer geordende of meer complexe afbeelding koos. Hoe hoger iemands nood aan structuur, hoe vaker die persoon voor de meer geordende en hoe minder vaak die persoon voor de meer complexe afbeelding koos.

Het is echter belangrijk om te weten dat het verband tussen een voorkeur voor de meer geordende afbeelding in het paar en de scores op de persoonlijkheidsvragenlijsten maar een klein deel van de verschillen tussen mensen kon verklaren.

Het plezier van orde(nen) in een complexe wereld?

Fans van netjes geordende afbeeldingen benadrukken het rustgevende karakter van de afbeeldingen in de drukke en chaotische wereld waarin we leven, maar verwijzen soms ook naar hun eigen persoonlijkheid om de appreciatie te verklaren. Uit deze studie blijkt dat zowel afbeeldingskenmerken als persoonskenmerken belangrijk zijn bij het verklaren van voorkeuren voor bepaalde netjes georganiseerde afbeeldingen. Een afbeelding kan op verschillende manieren aangenaam zijn: ze kan rust geven of net fascinatie opwekken. Hoe rustgevend of fascinerend een afbeelding is, kan op zijn beurt worden gelinkt aan hoe geordend of hoe complex de afbeelding is: hoe meer geordend een afbeelding, hoe meer ze ook gezien wordt als rustgevend en fascinerend; hoe complexer een afbeelding, hoe fascinerender maar ook hoe minder rustgevend de afbeelding wordt beoordeeld. Mensen verschillen in hun voorkeuren voor meer geordende, complexe, rustgevende en fascinerende afbeeldingen. Een deel van die verschillen kunnen we verklaren door verschillen in persoonlijkheid, maar een groot deel van de verschillen tussen mensen blijft momenteel onverklaard.

Download scriptie (2.85 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2017
Promotor(en)
Prof. Johan Wagemans