Alle sectoren worden geraakt, van basissectoren tot de meest exclusieve sectoren

Cedric
Van Hoey
  • Cedric
    Van Hoey

 

Door de jaren heen hebben we te maken gehad met verschillende crisissen. Elk van deze crisissen bracht een eigen weerslag op de economie en financiële markten teweeg. Nu stellen we ons de vraag: “Hebben we uit deze crisissen zaken geleerd die ons verder op weg kunnen helpen om de economische crisis ten gevolge van COVID-19 zo veel mogelijk in te dijken?”.

“Koopjes” of toch geen “koopjes”?

Uit onderzoek naar voorgaande crisissen is gebleken dat wanneer het wat minder gaat op de beurs, de particuliere belegger een paniekreactie vertoont. Er wordt niet meer volledig rationeel gedacht door debelegger die zich zorgen maakt over de dalende beurzen. Bijgevolg gaat deze zijn of haar aandelen verkopen, om grotere verliezen te vermijden. Echter zou de particuliere belegger zich minder zorgen moeten maken. Hij of zij moet de daling van de beurzen zien als een moment om “koopjes” te doen en de aandelen die ze al bezitten te laten staan. Deze “koopjes” zijn aandelen die voorheen enorm hoog stonden, maar door de crisis gedaald zijn. Je mag er bijna zeker van zijn dat wanneer de beurzen terug opleven, deze aandelen mee zullen stijgen en een meerwaarde zullen vormen.

Snelle reactie van monetaire beleidsmakers

In tegenstelling tot “The Great Depression” ten gevolge van de Wall Street crash in 1929, is er deze keer wel snel gereageerd door de monetaire beleidsmakers. Zo heeft de Europese Centrale Bank beslist om de Europese banken geen dividenden op aandelen te laten uitkeren tot januari 2021. Eveneens mogen de Europese banken de bonussen niet verhogen en geen eigen aandelen inkopen. De reden voor deze maatregelen is het vormen van kapitaalbuffers die de financiële verliezen zoveel mogelijk moeten indijken. Eveneens is er in Europa beslist om aanspraak te maken op een fonds voor de opgelopen begrotingstekorten aan te zuiveren.

Paniekvoetbal?

Bij een economische crisis is het enorm belangrijk dat de overheid daadkrachtig tussenkomt en geen paniekvoetbal speelt om het schip niet te laten zinken. In de situatie waarin we ons vandaag bevinden is deze daadkrachtige tussenkomst gebeurd op verschillende vlakken. Zo is er tussengekomen op economisch vlak, socio-cultureel vlak en politiek vlak in België. Het ging niet enkel over een economische crisis, maar ook over een gezondheidscrisis. Waarbij de burger nood heeft aan een sterke overheid met tussenkomsten die het verschil kunnen maken.

Het unieke aspect van de huidige crisis

In tegenstelling tot voorgaande crisissen is de economie plotsklaps tot stilstand gekomen en niet in een langzaam aanzwellend proces. Dit heeft ervoor gezorgd dat we niet voorbereid waren op de diepe gevolgen van de pandemie. Het is echter belangrijk om constante waakzaamheid op verschillende niveau’s te bieden. Op dit ogenblik bevinden we ons in een tweede golf, die al een geluk niet zo groot is als de eerste. Een derde golf van de pandemie is zeker niet uitgesloten. Het is overduidelijk geworden dat de nasleep van de coronacrisis nog lang zal duren. De wereldeconomie dreigt in een verdere recessie te verglijden en enkel die regio’s of landen waar overheden en bedrijven nauw willen samenwerken zullen vlugger herstellen dan de rest, of enigszins de schade kunnen beperken.

Universiteit of Hogeschool
Thomas More Hogeschool
Thesis jaar
2020
Promotor(en)
Gerrit Van Riet en Geert Kesteleyn